”Knastrade som om hon åt chips”

Publicerad 2014-05-15

EDSBYN. Fisketuren fick att dramatiskt slut innan den ens hann börja.

På väg till sjön överfölls Åke Holmsgård, 80, plötsligt av en björnhona.

– Hon högg tag i mitt huvud och bet till så det knastrade som hon åt på torra chips, säger Åke och tar sig åt sitt bandagerade huvud.

En muskel slets av och ena örat hängde loss. Han fick även bitskador i en axel.

Åke har just kommit hem från Gävle sjukhus när Aftonbladet träffar honom i hembyn Homnabo i Hälsingland där han bott i hela sitt liv.

– Vi går väl ner till olycksplatsen vid sjön så kan jag berätta mera där, säger han till synes obekymrad om sin skada.

Han sätter en keps ovanpå sitt bandagerade huvud och drar iväg.

80-årige Åke är en riktig friskus och rör sig i skogen som en vältränad 20-åring. Han berättar att han hållit på med orientering och skidor.

– Jag har åkt tolv Vasalopp, säger han.

”Då kände man sig liten”

Åke har en eka nere vid sjön där han brukar fiska.

– Jag gick samma stig som alltid när jag plötsligt i lördags morse ser en björn som stirrar på mig från 15-20 meter. Björnen åt på ett älgkadaver. Bakom henne lekte en björnunge mot ett träd. Jag hann inte tänka förrän björnhonan kom farande mot mig.

Bakifrån kastar hon sig över Åke.

– Jag far på skallen och får henne över mig. Först hugger hon mig i axeln och sedan i huvudet. Det knastrade som hon åt på torra chips när hon bet till och tryckte ner mig.  Då kände man sig liten.

Blev du inte rädd och trodde att du skulle dö?

– Klart jag blev rädd men jag var medveten om vad som skedde och hann inte tänka så mycket. Jag försökte ligga helt stilla och ganska snabbt släppte hon taget och gick tillbaka mot ungen. Plötsligt stannade hon till och vände sig om mot mig. Jag trodde hon skulle gå till en ny attack men det gjorde hon inte.

Åke gick samma väg hem och kördes i en sjukbil till Bollnäs sjukhus och därefter i ambulans till Gävle sjukhus där han vårdats i tre dygn.

– Jag sövdes ner så de kunde sy ihop skadan i muskeln vid örat, säger han.

Törs du gå i skogen efter det som hände?

– Ja, ja, det oroar mig inte. Jag har stött på björn tidigare, säger han.

”Rovdjursdebatten borde vara mera balanserad”

Av älgkadavret som björnarna mumsade på före och efter attacken på Åke finns nu bara benresterna kvar.

Björnhonan som attackerade dig sköts ju av polisen tillsammans med hennes tre ungar. Vad tycker du om det?

– Den här gången tyckte jag det kändes rätt. Här pågick ingen jakt och det fanns inga hundar. Björnar som går till attack mot människor utan direkt provokation är farliga. Jag tycker för övrigt att rovdjursdebatten borde vara mera balanserad. Den är för aggressiv idag från båda sidor. Hoppas det lugnar sig framförallt från djurrättsaktivisterna som inte alltid tycks veta riktigt vad de pratar om, säger Åke.