Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Kritiserad bok ges ut i nyutgåva

Uppdaterad 2013-10-09 | Publicerad 2013-10-04

Hanne Kjöller ska rätta fel i sin bok

Hanne Kjöller.

Hanne Kjöllers bok "En halv sanning är också en lögn" visade sig innehålla faktafel.

Och kritiken lät inte vänta på sig.

Nu ger förlaget ut en rättad nyutgåva.

DN-skribenten Hanne Kjöller gav för en dryg månad sedan ut boken "En halv sanning är också en lögn". I den menar hon att journalister utelämnar avgörande uppgifter i medierapporteringen och att en felaktig bild av sanningen därmed ges.

Sedan avslöjades att hennes egen bok innehöll minst en oriktig uppgift.

Kritik från flera håll

Hon hävdar i den bland annat att journalister i rapporteringen om en cancersjuk krögare som nekats sjukpenning utelämnat uppgifter om att han kunde ha sålt sin bostadsrätt och tjänat 2,5 miljoner kronor. Men någon bostadsrätt fanns inte, i stället var lägenheten en hyresrätt.

Och kritiken lät inte vänta på sig.

SVT:s Janne Josefsson har också kritiserat Hanne Kjöller för att ha skrivit felaktiga uppgifter om "Uppdrag granskning", och Sveriges Radio har i ett öppet brev anklagat henne för ytterligare felaktigheter i boken.

"Inte varit med om något liknande"

Boken har hittills sålts med en inbladad rättelse.

Nu ska en ny utgåva av boken ges ut, skriver  förlagschefen Dorotea Bromberg på DN:s kulturdebatt. "Där kommer vi att korrigera nämnda faktafel och Hanne Kjöller kommer att förtydliga några formuleringar och göra tillägg så att hennes poänger bättre framgår och inte kan misstolkas", skriver hon.

Vidare skriver Dorotea Bromberg att hon "aldrig upplevt något som liknar det som nu pågår kring Hanne Kjöller och hennes bok".

Fotnot. I en tidigare version av artikeln skrev vi att förlaget backade efter kritiken och på grund av den ger ut en nyutgåva. Det stämmer inte. Nyutgåvan beror på att boken gått åt i butik. Det stämmer dock att faktafelet kommer att rättas där.

I den tidigare versionen kunde man också få intrycket att hanne Kjöller i sin bok namngivit den cancersjuke krögaren. Men hon använde sig av en pseudonym.