En svensk dödad i busskapningen

Uppdaterad 2013-11-05 | Publicerad 2013-11-04

En knivbeväpnad man i 30-årsåldern har gripits

Gärningsmannen högg ner alla ombord på den norska linjebussen.

En av de tre offren är en svensk man i 50-årsåldern.

Gärningsmannen, född 1982, kunde gripas av brandmän, som var först på plats.

– Vittnen har sett en desperat man med vapen, säger Wenche Hope, polisens insatsledare, till VG.

En ensam gärningsman, beväpnad med kniv, dödade tre personer på bussen Valdresekspressen i norska Årdal på måndagseftermiddagen.

Bland de döda finns en svensk man.

– En av de omkomna är en man i 50-årsåldern som var svensk medborgare, säger åklagaren Ragnhild Skår till Aftonbladet.

De två andra offren, båda norska medborgare, är en kvinna född 1994 och ytterligare en man i femtioårsåldern, bussens chaufför. Samtliga tre ska ha dött av omfattande stickskador.

– Vi vet inte mycket om vad som skedde i bussen, annat än att de döda är knivdödade. Det är två passagerare och bussens förare, säger den tillförordnade polismästaren Ronny Iden till NRK.

Tre har dött

Den misstänkte gärningsmannen, en man i 30-årsåldern, kunde gripas av brandmän som var först på plats. Han överlämnades sedan till polis, men fick föras till sjukhus då han tillfogat sig själv lättare skador.

– Vederbörande kom ut frivilligt från bussen och greps av brandmännen. Då hade han redan kastat kniven ifrån sig inne på bussen, säger polisen Magne Knutsen, still VG.

Förbipasserande såg hur bussen stod still i en kurva och trodde att det handlade om en olycka.

– Men vittnen ringde in och larmade om en desperat man i bussen. Han höll upp vapen, då förändrades situationen, säger polisens insatsledare Wenche Hope till VG.

Ringde innan attacken

Samtalen ska ha kommit från passagerare inne på bussen, som ringt innan de dödats.

De första uppgifterna om att busskapning ägde rum, på länsväg 53 mellan Årdal och Tyin, samt att passagerare skulle vara skadade rapporterades i norska medier vid 17.30 på måndagen.

En och en halv timme senare kom rapporter om att en ensam gärningsman gripits. Strax innan åtta kunde polis bekräfta att chauffören och två passagerare knivstuckits till döds.

På måndagskvällen var det fortfarande oklart vad som legat bakom mannens attack ombord på bussen.

Valdresekspressen har blivit kapad vid ett tidigare tillfälle. 2003 dödades en busschaufför av en ensam gärningsman ombord på busslinjen. De 30 passagerare klarade sig utan skador. Gärningsmannen hade tidigare dödat en asylsökande, innan han klev ombord på bussen.

Bolaget kapat förut

Norges statminister Erna Solberg kommenterade knivdådet på Twitter under måndagskvällen:

"I kväll går mina tankar till familjerna och angöriga till offren i Årdal, anställda vid bussbolaget och lokalsamhället i sorg"

Valdresekspressen har blivit kapad en gång tidigare, 2003. Busschaffören lyckades då rädda 30 passagerare, men föll själv offer för en ensam gäningsman. Ytterligare en person dödades vid tillfället, skriver norska TV2.