Så ser länderna på konflikten i Syrien

Uppdaterad 2013-08-28 | Publicerad 2013-08-27

Ryssland och Kina motsätter sig ett militärt ingripande i Syrien.

Så här ser de och andra stater på konflikten och en eventuell attack mot landet.

USA:
USA var inledningsvis försiktigt i sina uttalanden om gasattacken. Försvarsminister Chuck Hagel sa under tisdagen att hans styrkor är redo att anfalla Syrien. Utrikesminister John Kerry säger att det finns "obestridliga" bevis för att Syrien har använt kemiska vapen.

Flera analytiker tror att attacken mot Syrien kommer att utföras av amerikanska krigsfartyg som beskjuter militära anläggningar med kryssningsmissiler.
Storbritannien:
Premiärminister David Cameron har avbrutit sin semester och återvänt till London. Där ska parlamentet hålla en omröstning på torsdag om hur landet ska agera. Utrikesminister William Hague har skjutit upp ett besök till Stockholm som var planerat till onsdagen, på grund av utvecklingen.

David Cameron sa under tisdagen att ett ingripande mot Syrien skulle syfta till att avskräcka landet från att använda kemiska vapen i framtiden.
Frankrike:
President François Hollande säger att Frankrike är "redo att bestraffa" de som ligger bakom kemattacken. Regeringen har beslutat att utöka sitt militära stöd till den syriska oppositionen.

Utrikesminister Laurent Fabius har antytt att man kan stödja ett militärt ingripande även utan FN:s säkerhetsråds medgivande.
Ryssland:
Ryssland varnar väst för att ingripa militärt i Syrien. I ett uttalande säger man att det skulle få "katastrofa konsekvenser" för länderna i Mellanöstern och Nordafrika.

Regeringen beklagade att USA ställde in ett planerat bilateralt samtal om Syrien. Enligt rt.com har Ryssland inga planer på att utöka sin militära närvaro i Medelhavet.
Kina:
Kina har tillsammans med Ryssland motsatt sig ett militärt ingripande i FN:s säkerhetsråd. Landets officiella nyhetsbyrå Xinhua skriver att västmakterna är för snabba att dra slutsatser om vilken sida som låg bakom gasattacken.
Turkiet:
Den turkiska regeringen har varit kritiska mot Syriens president Bashar al-Assad sedan länge. Turkiets utrikesminister sa under måndagen att landet är redo att ansluta sig till en internationell koalition för att attackera Syrien, även om FN:s säkerhetsråd inte kan enas.
Iran:
Iran är Syriens viktigaste allierade i regionen. Landet varnade på tisdagen en FN-tjänsteman på besök i Teheran för "allvarliga konsekvenser" om attacken blir av. Presstalesmannen Abbas Araqchi har å regeringens vägnar upprepade gånger hävdat att det var rebellerna som låg bakom gasattacken.
Libanon:
Utrikesminister Adana Mansour uttalade sig i radio under måndagen. Han sa "Jag tror inte att detta tjänar fred, stabilitet och säkerhet i regionen".