Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Så lurar tjuvarna till sig äldres pengar

Uppdaterad 2015-06-08 | Publicerad 2015-06-01

De säger att de vill kontrollera vattnet och ber äldre att sätta på duschen.

Samtidigt roffar de åt sig pengar och värdesaker.

Tjuvarna skyr inga medel för att lura av äldre personer deras pengar.

1 553 anmälningar om bedrägeri gjordes förra året av äldre personer som blivit av med pengar eller andra värdesaker.

Vanligast är att de utsätts i sitt eget hem när det ringer på dörren. Bedragarna tar ofta till fräcka trick för att komma in i lägenheten och sedan distrahera den boende. Den vanligaste metoden är att de säger att de ska kontrollera vatten och avlopp. Ofta ber de sedan den äldre att sätta på duschen, vilket gör att den som utsätts befinner sig i badrummet och varken hör eller ser vad som pågår ute i resten av bostaden. Vid 33 procent av anmälningarna gick det till på just det här sättet, enligt en undersökning som polisen gjort av förra årets alla anmälningar från äldre, rapporterar TV4 Nyheterna.

23 procent av bedragarna säger att de kommer från hemtjänsten medan 17 procent påstår sig sälja något.

Tittar över axeln

Störst risk för att råka ut för de skrupelfria bedragarna löper kvinnor som är 86 år.

I den något yngre åldergruppen, 67-74 år, är den vanligaste formen av bedrägeri att bedragarna försöker komma över pinkoden till ett betalkort genom att titta över axeln där en person slår in den i butik eller vid en bankomat. När bedragarna har koll på koden så stjäls sedan kortet.

Fenomenet är inte nytt och så sent som i december förra året gick polisen i Västsverige ut på sociala medier och varnade för bedragare som riktat in sig på just äldre personer.

”Han var feg”

När tjuvarna inte lyckas lura sig in kan de i stället bryta sig in. Det blev 93-åriga Elina Johansson varse i slutet av förra året.

En person ringde och knackade på hennes dörr väldigt intensivt medan hon låg i sängen och vilade. Hon öppnade inte dörren men märkte sedan att någon tagit sig in i hennes lägenhet. I hallen möttes de två, efter att Elina tagit sig upp från sängen.

Tjuven ryggade tillbaka.

– Då såg jag att han var feg, så då skrek jag: "stick härifrån!", säger Elina.

Och det gjorde tjuven.

Följ ämnen i artikeln