Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Polisen varnar för bedragare

Publicerad 2014-12-07

Riktar in sig på äldre

Bedragarna påstår sig vara hantverkare eller fastighetsskötare som ska kolla elementen.

De låtsas vara från kommunen eller på plats för att hjälpa till med reparationer – men de är endast ute efter pensionärernas pengar.

Polisen i Västsverige går nu ut på sociala medier och varnar för bedragare som riktar in sig mot just äldre.

– Man hittar på olika anledningar för att ta sig in, säger Åsa Andersson, inre befäl på polisen i Alingsås.

Tipsa |
Aftonbladet

I höst har Västsverige drabbats av flera bedrägerier mot äldre och handikappade.

Varnar på Facebook

Polisen varnar nu för bedragarna på sociala medier. ”Knepen för att ta sig in är många. Det gamla "kolla vattentrycket-i badrummet-tricket" har använts otaliga gånger. En annan variant är att man påstår sig vara hantverkare eller fastighetsskötare och ska kolla elementen. I andra fall vill man bara ha ett glas vatten, låna papper och penna för att skriva meddelande till en granne, sälja något eller så påstår man sig komma från hemtjänsten eller till och med polisen för att komma innanför dörren.”, skriver polisen i Alingsås, Lerum, Herrljunga och Vårgårda på sin Facebooksida.

– Man utnyttjar att brottsoffren är gamla, säger Åsa Andersson, inre befäl på polisen i Alingsås.

Kommunen varnar

Bedrägerierna har blivit så vanliga att till och med kommunerna går ut och varnar på sina hemsidor - senast Lerums kommun.

”Vi vill uppmärksamma och varna för personer som just nu säger sig vilja läsa av vattenmätaren och få tillträde till ditt hem. (...) Lerums kommun utför inga sådana avläsningar just nu”, skriver man bland annat i varningstexten.

Åsa Andersson på polisen i Alingsås berättar att ett vanligt tillvägagångssätt är att en person uppehåller offret medan en medbrottsling smyger in bakom och leta upp värdesaker.

Enkla råd och tips

Men det finns flera sätt för de äldre att skydda sig mot bedragarna. Polisen har skrivit en checklista som finns att ladda ner på internet.

– Det gäller bara att man läser och tar det till sig också, säger Åsa Andersson.

Flera av åtgärderna som föreslås av polisen är enkla. Till exempel att ha ytterdörren låst samt att inte förvara handväskor och plånböcker i hallen eller i nära anslutning till ytterdörren.