Förbjuder chaufförer att fiska efter flyktingar

Publicerad 2015-10-03

Efter Aftonbladets avslöjande om att svenska taxichaufförer lurar flyktingar reagerar ett av Malmös taxibolag kraftigt. Förare får inte stå på Jägersro parkering och fiska efter flyktingar – och den som tar ut ett överpris kommer bli avstängd.

– Jag uppmanar alla andra bolag att göra samma sak. Att utnyttja flyktingar är inte acceptabelt, säger Nurten Demirsoy, kvalitetschef, taxi 23.

I en serie artiklar har Aftonbladet avslöjat hur svenska taxichaufförer utnyttjar flyktingar genom att ta ut överpriser. Nurten Demirsoy som är kvalitetschef på ett av Malmös taxibolag Taxi 23, i dagligt tal 23 23 23, reagerade kraftigt på Aftonbladets granskning. Företaget inför ett lokalt körförbud – från och med idag är det förbjudet för bolagets förare att befinna sig på parkeringen på Jägersro i Malmö. Vilket är en åtgärd för att stoppa förare från att fiska efter flyktingar som kommer med Migrationsverkets bussar till parkeringen.

– Det kändes hemskt när jag läste artiklarna. Människor som redan är utsatta ska inte gå igenom lite till här i Malmö. De ska inte bli lurade på sina sista besparingar, säger Nurten Demirsoy.

Hon säger att hon själv ska åka ut till Jägersros parkering under kvällen för att se så att förbudet efterlevs.

”Permanent avstängning”

Nurten Demirsoy poängterar att alla taxichaufförer som tar ute ett överpris omedelbart blir avstängda. För att detta ska efterlevas har företaget tagit kontakt med grupper som brukar hjälpa flyktingar som volontärer på Kontrapunkt, muslimska föreningen i Malmö och Refugees Welcome i Göteborg. De har uppmanats att ta registreringsnummer på alla taxibilar där passagerarna har fått betala för mycket och sedan höra av sig.

– Det blir permanent avstängning. Sådana chaufförer ska vi inte ha hos oss. Har man ett felaktigt pris har man inte hos oss att göra. Det är helt oacceptabelt.

Brev riktade till flyktingar

Taxibolaget har även utformat ett informationsbrev riktat till nya flyktingar. Där står vilka priser som de kan förvänta sig mellan olika resmål och en uppmaning till flyktingarna att ta buss eller tåg istället om de ska resa långt.

ANNONS