2015 blir varmaste året hittills

Publicerad 2015-11-25

Torka i Spanien.

2015 ser ut att slå rekord, men inte ett så smickrande sådant.

Enligt FN kommer det sannolikt bli det varmaste året som någonsin uppmätts, rapporterar AFP.

Förra året rankades som det varmaste året sedan mätningarna startade 1880, enligt två separata analyser från den amerikanska rymdmyndigheten NASA och forskare vid National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA.

2015 ser inte ut att vända trenden. Snarare tvärtom. Årets nio första månader uppges nämligen ha slagit förra årets värmerekord. Och året ser ut att bli det varmaste som hittills uppmätts, rapporterar FN-organet Meteorologiska världsorganisationen, WMO.

”Aldrig sett något liknande”

Jessica Blunden, klimatforskare på NOAA, gav sin syn på temperaturökningen i en intervju för en månad sedan.

– Kontentan är att jorden håller på att värmas upp, sa hon då enligt New York Times.

Hon pekade på flera mätningar som visar på temperaturhöjningar i de stora världshaven. På sina ställen ska temperaturen på ytan vara tre grader över medeltemperatur.

– Vi ser det över över Indiska oceanen, stora delar av Atlanten och delar av arktiska havet. Det är helt otroligt för mig. Jag har aldrig sett något liknande tidigare.

En orsak till temperaturhöjningen är väderfenomenet El Niño, som bland annat lett till torka och uppvärmning av ytvattnet. El Niño ser dessutom inte ut att minska i stryrka. Det kan medföra att även 2016 blir rekordvarmt, skriver TT.

Likväl menar forskare att temperaturförändringarna skett under en längre tid och den underliggande orsaken är människans utsläpp av växthusgaser.

Michel Jarraud, WMO:s generalsekreterare, uppger också att perioden 2011-2015 var den varmaste femårsperioden någonsin.

Avgörande klimatmöte

Uppgifterna kommer bara dagar innan FN:s klimatmöte i Paris, som inleds 30 november och pågår till 11 december.

Mötet har beskrivits som ett vägskäl inför framtiden och avgörande för att klara det utsatta tvågradersmålet, alltså att begränsa utsläppen för att förhindra att den globala temperaturökningen överstiger två grader.

Världens statschefer kommer att samlas i huvudstaden för att gemensamt försöka hitta en lösning på klimatkrisen. Målet är ett nytt avtal som ska ta vid när Kyotoprotokollet löper ut 2020.

Klimathotet har den senaste tiden kommit att överskuggas av ett annat: terrorhotet. Detta efter de fruktansvärda terrordåden i Paris den 13 november. Massiva säkerhetsinsatser har nu satts in för att mötet ska kunna hållas som planerat.