Terrorhot överskuggar klimathot

Publicerad 2015-11-23

Terror. Med massiva säkerhetsinsatser ska FN:s klimatmöte i Paris hållas som planerat.

Men oron för nya terrordåd mot andra klimatarrangemang i staden är stor.

Redan före terrordåden i Paris den 13 november var säkerheten kring FN:s klimatmöte bland de största Frankrike genomfört. Omkring 1500 poliser och militärer, hundra vakter ur FN:s säkerhetsstyra och 300 vakter från privata säkerhetsbolag var avsatta att skydda området kring de enorma mässhallarna vid flygplatsen Le Bourget utanför Paris.

Stärks ytterligare

De ska inte bara garantera säkerheten för de närmare 140 stats- och regeringschefer som gör ett snabbesökt den 30 november för att öppna de tolv dagar långa klimatförhandlingarna. Omkring 35 000 personer väntas besöka området dagligen. Efter terrordåden har den franska regeringen aviserat att säkerhetsinsatsen nu utökas ytterligare.

Men runt om i den franska huvudstaden planeras också en rad sidoarrangemang som är svårare att skydda. Undantagstillstånd råder fortfarande i Frankrike och regeringen har beslutat att ställa in en stor klimatmarsch på lördag.

Arrangörerna hade hoppats på 200 000 deltagare i marschen som skulle utgå från Place de la Republique. Enligt källor till AFP skulle den behövts bevakas av 5 000 poliser.

Masspanik

Även en marsch när klimatmötet avslutas ställs in. Däremot tillåts sidoarrangemang som ska hållas på platser och i lokaler som är lättare att skydda.

Den franske utrikesministern Laurent Fabius har inte bara uttryckt oro för nya terrordåd, utan också för masspanik. Något som uppstod knappt två dagar efter terrordåden, då smällare fick hundratals människor vid Place de la Republique att fly i panik.

De inställda marscherna har väckt besvikelse hos organisationer som är engagerade i klimatfrågan. De menar att myndigheterna borde göra mer för att hitta alternativ, till exempel genom att tillåta massmöte på en fotbollsarena.

– Det är i grunden som att säga att vi inte tycker att era röster är så viktiga så vi behöver säkerställa att de kan bli hörda, säger Alix Mazouine, internationell samordnare för paraplyorganisationen RAC France till Reuters.

TT