Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Undantagstillstånd infört i Thailand

Publicerad 2014-05-20

Militären har tagit över tv-kanaler och inringat demonstranter

Thailands militär har infört undantagstillstånd och krigslagar i hela landet, skriver AP.

Enligt ett uttalande från armén vill man "återupprätta fred och ordning".

Samtidigt beordrar arméchefen censur av de thailändska medierna.

Beskedet kom tidigt på morgonen, lokal tid, efter nästan sex månaders protester i huvudstaden och var helt oväntat, skriver AP.

Beskedet meddelades i en sändning på den militärkontrollerade tv-kanalen Canal 5.

"Ingen militärkupp"

Krigslagarna har införts för att "återupprätta fred och ordning", enligt uttalandet. Talespersoner meddelade dock att det inte rör sig om en statskupp.

"Allmänheten behöver inte gripas av panik utan kan leva sina liv som vanligt", heter det.

En anonym general understryker uppgifterna.

– Vi utlyste undantagstillstånd, det är inte en kupp, eftersom situationen inte är stabil. De dödar varandra varje dag, säger han till Reuters.

Förbjuder ”skadliga” nyheter

Enligt CNN ska samtliga tv-kanaler i landet vaktas av militär. På bilder syns beväpnade soldater positionera sig utanför mediabyggnader i huvudstaden.

– Vi behöver deras samarbete för att de ska berätta för folket: grips inte av panik, detta är inte en kupp, säger generalen till Reuters.

Under förmiddagen, lokal tid, beordrade arméchefen general Prayut Chan-O-Cha censur av landets medier.

"Armén förbjuder alla medieföretag att rapportera eller distribuera nyheter eller stillbilder till skada för den nationella säkerheten", löd uttalandet, uppger TT.

Förhandlar med demonstranter

Militären ska även ha omringat de regeringstrogna "rödskjortornas" demonstrationer i Bangkok, enligt AFP.

Enligt Paradorn Pattanatabut, tillförordnade premiärministern Niwattumrong Boonsongpaisans säkerhetsrådgivare, försöker militären övertyga "rödskjortorna" att avsluta sammankomsten, skriver TT.

– Militären förhandlar med rödskjortorna om att skingra sig, säger han.

Den tidigare premiärministern Yingluck Shinawatra avsattes från sin post tillsammans med nio ministrar den 7 maj efter att en domstol funnit dem skyldig till maktmissbruk. Sedan dess har landet befunnit sig i ett politiskt vakum.

Regeringen konsulterades inte

Den tillförordnade premiärministern Niwattumrong Boonsongpaisan meddelade i går att han inte kommer att avgå, trots krav som ställts av flera medlemmar ur senaten, skriver AP.

Det senaste halvårets protester i landet har krävt 28 liv i landet. Hundratals har skadats när motståndare och anhängare till regeringen drabbat samman.

Den tillfälliga regeringen konsulterades inte innan militärens besked, uppger nyhetsbyrån AFP.

Regeringen ska dock fortfarande fungera, hävdar talespersoner.

Krismöte i dag

– Den tillfälliga regeringen är fortfarande aktiv med Niwattumrong som tillförordnad premiärminister. Allt är normalt förutom att militären nu har ansvar för alla frågor om nationens säkerhet, säger den nationelle säkerhetsrådgivaren Paradon Pattanatabut.

Regeringen har under dagen hållit ett krismöte på hemlig plats för att diskutera situationen, uppger TT-AFP. Under eftermiddagen sa Thailands tillförordnade premiärminister att han uppmanat valkommissionen att organisera ett val till den 3 augusti, rapporterar TT med hänvisning till Reuters.

Sedan 1932 militären genomfört 11 statskupper i Thailand, enligt AP. Senaste gången armén tog makten var 2006.