Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Kvinnan häktad för fem fall av dråp

Publicerad 2014-06-05

Polisen letar efter frysen - som är försvunnen

Uleåborg. Den 35-åriga kvinnan har häktats för fem fall av dråp - och säger sig vara lättad över att polisen gripit henne.

Varför hon behållit kropparna under alla år kan hon inte förklara.

Polisen letar nu efter en frys där de tidigare tros ha förvarats.

Under torsdagens häktningsförhandlingar slog rätten fast att den 35-åriga kvinnan i Uleåborg skulle häktas misstänkt för fem dråp. 

Men omständigheterna efter det makabra fyndet av fem spädbarnslik är fortfarande ytterst oklara. 

– Vi har fortfarande ingen uppfattning om dödsorsaken. Utredningen för att fastställa det kommer förmodligen att ta månader, säger Seppo Leinonen, kriminalkommissarie vid Uleåborgspolisen vid torsdagens presskonferens.

Polisen har även förhört hennes nuvarande make - som hon var tillsammans med när sista barnet dog 2011. Polisen misstänker att han kan ha varit delaktig i dråpet. Det är oklart hur han ställer sig till misstankarna. Polisen vet heller inte vem som är pappa till de andra barnen, eller om det är fler än en.

Frysen försvunnen

Enligt polisen har hon tidigare haft kropparna i en frys. När hon flyttade till sin nuvarande bostad i april lämnade hon kvar frysen för att istället förvarar kropparna i ett källarutrymme. Frysen är intressant i utredningen men polisen har ännu inte hittat den. Enligt Ilta-Sanomat kan den efter flytten ha hamnat på en återvinningscentral.

Under förhör har kvinnan uppgett att barnen har fötts mellan 2003 och 2011, men hon har inte förklarat varför hon behållit kropparna. Det ska röra sig om välutvecklade och livsdugliga foster, enligt polisen.

Varken vänner, släkt eller arbetskamrater har enligt polisen känt till att kvinnan varit gravid vid så många tillfällen. Inga larm har kommit om att något skulle vara märkligt med kvinnan.

Polisen: Kan finnas fler kroppar

I förhör har hon sagt att hon dolde graviditeterna bakom kläder - och att det inte syns på henne att hon är gravid. Hon har även berättat att hon både är lättad och chockad över att polisen har gripit henne.

Polisen vill inte gå närmare in på kvinnans mentala hälsa men säger att hon aldrig sökt hjälp av sjukvården.

– Det här måste ha varit jobbigt även för henne. Vi har ingen aning om varför hon hållit det här hemligt under så många år, men just nu kan vi inte säga något om hennes mentala hälsa, svarar Seppo Leinonen på Aftonbladets fråga. 

Ni har hittat fem. Kan det finnas fler döda bebisar?

– Vi vet inte. Det är möjligt.