Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Här följer israelerna kriget i Gaza

Publicerad 2014-08-03

Höjderna kring Sderot har blivit läktarplats för familjer.

SIDEROT. Här följer israelerna kriget i Gaza genom kikare.

Höjderna kring Siderot har blivit läktarplats för familjer som kommer för att se bomberna falla. 

– Jag hoppas att det inte slutar på länge, att vår armé avslutar jobbet en gång för alla, säger studenten Eduard.

Vyn skulle kunna vara trivsam. Ett böljande landskap som övergår i en stad och så Medelhavets glitter längst bort i horisonten. 

Under skuggan av ett träd står en familj med färgglada kläder. De är på utflykt och har med sig en kikare som barnen turas om att titta i. 

Ungarna skrattar och pekar. 

Deras blickar går rakt in i kriget.  

Marken skakar till när två artilleripjäser avfyras i snabb följd och från Gaza syns svarta rökpelare bolma upp.

296 barn har dödats

Minst 296 barn har dödats inne i Gaza när kriget nu är på väg in i fjärde veckan. 187 pojkar och 109 flickor som aldrig blev vuxna. På den här sidan gränsen står nu andra barn intill sina föräldrar och tittar på bomberna som om det vore ett nyårsfyrverkeri. 

Familjen vill inte prata med oss när vi säger att vi är journalister, men pappan rekommenderar oss att komma tillbaka på natten.

– Då ser man explosionerna bättre. 

Vi befinner oss i Siderot. Ett av de samhällen som ligger närmast gränsen till Gaza och därmed också en måltavla för Hamas raketer som avfyras inifrån Gaza. Att människor här trots allt är lugna tackar de Israels högteknologiska robotförsvar för. Det som fått namnet Iron Dome. 

Varje gång en av Hamas raketer hotar att slå ner i bebyggda områden skickas israeliska motmedel upp. I 90 procent av fallen sprängs de inkommande raketerna l luften. 

Studenten Eduard har åkt från hemstaden Ashkelon för att titta på kriget. Han vill inte vara med på bild eftersom han ”förstår att det kan se illa ut”.

”Beklagligt”

Till ljudkulissen av de förarlösa drönarna och längre bort F-16-planen berättar han om sin syn på striderna. 

– Jag tycker att vår regering har låtit situationen gå för långt. De har känt till Hamas tunnlar tidigare och hade kunnat slå ut dem på ett tidigare stadium, då hade vi inte behövt skicka in marktrupper som nu och riskera fler israeliska soldater. 

Vad säger du om de civila offren i Gaza?

– Det är beklagligt, men glöm inte att det är Hamas som bär skulden. 

Varför kommer du hit och tittar?

– Jag är nyfiken som alla andra som är här. Nyfiken och trött på Hamas som riskerar allas säkerhet. 

Söderifrån hörs plötsligt en avlägsen dov explosion, den typen av ljud som bara uppstår av flygbomber. Familjen med barnen riktar blickarna söderut. Lördagsmatinén har bara börjat.