Svensk man hittad död i Tyskland

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-17

Polisen misstänker brott: Det rör sig inte om någon olycka

En svensk man har påträffats död i sin bostad i Tyskland.

Mannen har sådana skador att polisen misstänker brott.

– Det rör sig inte om någon olycka. Mannen har dött efter att ha utsatt för våld mot huvudet, säger Klaus Hinderer som är polisens presstalesman till aftonbladet.se.

Mannen som var i 60-årsåldern hade bott i Tyskland i över 20 år. Han kom ursprungligen från en ort i södra Sverige.

Det var den ensamstående mannens granne som fattade misstanke om att något hade hänt honom.

– Kvinnan ringde polisen. Hon hade inte sett mannen på några dagar och därför kom polisen till platsen. Balkongdörren var öppen. När de gick in i hans lägenhet hittade de honom död, säger Klaus Hinderer till aftonbladet.se.

Ingen olycka

Enligt Klaus Hinderer hade mannen då troligtvis varit död i fyra eller fem dagar. Han uppger att det är tydligt att mannen hade bragts om livet genom våld mot huvudet. Obduktionen kommer att visa om mannen blivit ihjälslagen eller förblött av sina skador.

Kan det röra sig om en olyckshändelse?

– Nej.

Polisen har genomfört en teknisk undersökning av platsen och har även förhört bekanta till mannen.

– Vi söker efter en gärningsman men just nu har vi ingen misstänkt för brottet.

Man vet heller inget om motivet till brottet. Det är också svårt att veta om något har stulits från bostaden, eftersom mannen levt ensam i många år, uppger polisen.

Kroppen kommer obduceras och efter det hoppas polisen veta mer om hur mannen har dött.

Svenska myndigheter underrättade

Pressrådet Gösta Grassman vid svenska ambassaden i Berlin, kan efter samtal med den tyska polisen även han bekräfta att en svensk man har påträffats död i Tyskland.

– Med stor sannolikhet har mannen varit död i ett par dagar när han påträffades. Polisen utreder nu ärendet och man kan inte utesluta att ett brott har begåtts, säger han till aftonbladet.se.

Han säger sig hoppas och tro att bilden kommer att klarna något under dagen och att man senare kan ge ett tydligare besked om hur dödsfallet har inträffat.