En anhållen misstänkt för bombdådet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-09

29-åring greps i centrala Stockholm

Mannen misstänks för grovt olaga hot och anhölls under eftermiddagen.

Han greps på en adress ett par stenkast från den plats där explosionen skedde i morse.

Ytterligare två personer tog in för förhör.

Gripandet skedde några timmar efter explosionen på Surbrunnsgatan.

Ett par timmar senare anhölls mannen.

– Själva brottsrubriceringen är grovt olaga hot och allmänfarlig ödeläggelse, säger kammaråklagare Mats Rollbäck till aftonbladet.se.

– Men vi får notera att anhållningsgrunden är skälig misstanke, vilket är den lägre graden.

Varför 29-åringen greps, och vilken relation han eventuellt har till den som disponerade den sprängda bilen, vill åklagaren inte uttala sig om.

– Jag har inga kommentarer alls till utredningen i övrigt, säger Rollbäck.

Stureplansprofil

29-åringen, som är en känd krogprofil i kvarteren runt Stureplan, misstänks stå bakom attacken mot den bil som fick bakdelen söndersprängd. Fordonet ägs av ett vaktbolag och disponerades av en av vaktbolagets anställda.

– Det är uppgifter som framkommit under utredningsarbetet som gör att den här mannen nu gripits, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Kvinnlig bekant

– Han är 29 år gammal och greps på en adress i centrala Stockholm. I anslutning till det hämtades också två personer in till förhör. Men ingen av de två sista misstänks för brott, säger Hägg.

Hela utredningen är sekretesstämplad.

Det var vid 14-tiden som polisen slog till mot en lägenhet inte långt från Humlegården på Östermalm. Mannen som greps var på besök hos en kvinnlig bekant och både kvinnan och hennes mor fick följa med. De hörs under eftermiddagen av polis och åklagare kommer senare idag att ta ställning till om 29-åringen ska anhållas.

Då höll kriminaltekniker fortfarande på att undersöka den demolerade stadsjeepen på Surbrunnsgatan, en Volvo XC 90, som apterats med någon form av explosiv anordning i bakre delen av fordonet.