Klockas på toa: ”Zara känns som ett fängelse ibland”
Publicerad 2024-04-09
På Zara tvingas anställda jobba som robotar och kontrolleras stenhårt vid toalettbesök.
Det vittnar 39 anställda och ex-anställda om.
– Ibland känns det som ett fängelse, säger en anställd.
En återkommande kritik mot den usla arbetsmiljön på världens största klädkedja – spanska Inditex flaggskepp Zara – handlar om toalettrestriktionerna.
– När jag var en minut för länge på toaletten sprang de till mig och sade ”varför är du en minut sen”, berättar en anställd.
– De klockar oss, är vi på toa länge så följer de efter och kollar. Sen står de utanför och säger ”du har varit på toa ganska många gånger nu, vad är det som händer”, säger en annan anställd.
– Sa man att man måste gå på toaletten när man stod i kassan svarade de att det var för mycket folk i butiken. Man fick bara göra det på sin lunch, berättar en ex-anställd.
– Man var tvungen att gå till kassan och anmäla toabesök. Där fanns en lista över toalettbesökare och man var tvungen att skynda sig, säger en annan ex-anställd.
”Jag grät första dagen”
– Man fick klocka sina toalettbesök och dra bort tiden från sin rast, säger en tredje ex-anställd.
– Skulle du gå på rast så måste du säga till så alla vet. En gång när jag gick på toaletten kallade de på mig i högtalaren, för de visste inte var jag var, säger en fjärde ex-anställd.
De anställda kontrolleras även på andra sätt. De får till exempel inte ha sin egen mobil i butiken, och flera vittnar om att de tvingades gå genom larmbågarna när de slutade för dagen:
– De litar inte på personalen, konstaterar en ex-anställd som nyligen slutade.
Ett skäl till att anställda accepterar reglerna är att de ofta är unga. Många konstaterar att tiden på Zara var deras debut på arbetsmarknaden:
– Det var mitt första riktiga jobb. Men redan första dagen grät jag och ville säga upp mig, säger en ex-anställd.
– Man ska vara som en nickedocka. Man får inte säga vad man tycker och tänker. Man är deras slav, säger en annan.
– Det är ett jättetoxiskt ställe att jobba på. Du skulle bara utföra jobbet som du fick, som en robot. Städa, vika kläder, hänga ut, hjälpa kunder – om och om igen, säger en tredje ex-anställd.
”Får inte röra mig”
En annan ex-anställd beskriver också en robotartad tillvaro på jobbet:
– Butiksgolvet är uppdelat i fyra osynliga zoner. Jag är i vänstra hörnet och har fullt ansvar för den zonen, jag får inte röra mig därifrån. Var femte minut kommer det en klädställning från provrummet, varje grej ska hängas på rätt ställe. Hinner man inte får man en utskällning. Ingen vill gå på toa för man hinner inte, det slår tillbaka mot en själv. Man straffar sig själv om man spiller tid, säger hon.
En ex-anställd som arbetade på Zara 2023 vill absolut inte återvända:
– Jag hade inte gjort det igen även om jag fick miljoner, säger den ex-anställde.
Denna chatt är stängd.
Tack för alla kommentarer och frågor! Nu avslutar vi chatten.
Vilket skitföretag, tur man slipper handla där...
Diliman9 april12.59Det är vi kunder som har störst makt att göra något i den här branschen som skenar vilt i jakt på mängdförsäljning av kläder med låg kvalite och låg marginal.
Köp kvalitet och strunta i dessa kedjor! Fortsätter vi handla kommer det att fortgå.
Pär FjällmanTack för ditt inlägg, Pär!
Joachim Kerpner9 april12.58Vad sjukt, vilken butik är det som är med i inslaget så man kan lämna negativ omdöme. Detta är inte okej någonstans. Tänk så många som drabbas av psykisk ohälsa på grund av giriga personer
linusVi har valt att inte publicera uppgifter om vilka butiker vi skriver om, för att skydda våra källor.
Joachim Kerpner9 april12.57Självklart inte ok att bli klockad på toaletten, men en kommentar jag reagerade mot var att de skulle vara robotar. ” Städa, vika kläder, hänga ut, hjälpa kunder – om och om igen”. Är det inte det du är anställd för?
ÅsaDet handlar inte bara om att vika kläder, enligt de anställda, utom också om att cheferna är extremt krävande och otrevliga.
Joachim Kerpner9 april12.55