Reportrarnas flykt från ryssarna: ”Var i helvete är de?”

Uppdaterad 2023-12-19 | Publicerad 2022-03-23

De fotograferade en bombad förlossningsklinik och blev ryssarnas måltavlor.

Utklädda till läkare lyckades AP:s reportrar till slut fly från ett belägrat Mariupol.

– Vi var de sista journalisterna i Mariupol. Nu är det inga kvar.

När bomberna började falla över Mariupol i södra Ukraina slogs både telefoni, tv och internet ut, och skar av hamnstaden från resten av världen.

Flera journalister valde att lämna staden medan nyhetsbyrån AP:s team stannade kvar för att rapportera om förödelsen.

Kameramannen Mstyslav Tjernov och fotografen Evgeniy Maloletka dokumenterade de de förstörda byggnaderna och de döende barnen – men när de publicerade de numer världskända bilderna på en gravid kvinna utanför ett sönderbombat sjukhus väckte de Rysslands vrede.

”Ryssarna jagade oss. De hade en lista med namn, inklusive vårt, och de närmade sig”, säger journalisterna i reportaget ”20 dagar i Mariupol”.

”Var i helvete journalisterna?”

I ett försök att motbevisa Rysslands påstående om att bilderna skulle vara fabricerade med en skådespelare som sminkats blodig letade de upp den gravida kvinnan på nytt.

”Vi hittade henne på ett sjukhus vid frontlinjen. Vi gick upp på sjunde våningen för att skicka videon via den svaga internetuppkopplingen. Därifrån såg jag hur stridsvagnarna rullade fram mot sjukhusbyggnaden. Alla markerade med bokstaven Z som blivit Rysslands symbol i kriget”.

”Vi var omringade: Ett dussin läkare, hundratals patienter, och vi.”

Tjernov och Maloletka fick snabbt varsin läkarrock innan en grupp soldater stormade in i salen.

– Var i helvete är journalisterna?, skrek de enligt AP-teamet.

”Jag tittade på deras armband, blått för Ukraina, och försökte räkna ut oddsen för att de skulle vara förklädda ryssar. Jag gick fram för att identifiera mig. ”Vi är här för att hjälpa er ut”, sa de.

”Om de tar er tillfånga...”

De eskorterades genom sönderbombade flerfamiljshus och tvingades stanna upp och ta skydd när raketerna avfyrades. När de nått fram till en mörk källare fick de reda på varför soldaterna riskerat sina liv för dem.

– Om de tar er till fånga kommer de att ställa er framför en kamera och få er att säga att allt ni filmat är en lögn. Alla ansträngningar och allt ni gjort i Mariupol kommer att vara förgäves.

Flykten fortsatte på en humanitär konvoj där de passerade 15 rysskontrollerade vägspärrar innan de till slut hörde ukrainska röster.

”Jag kände en överväldigande lättnad. Vi var ute. Vi var de sista journalisterna i Mariupol. Nu är det inga kvar”.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln