Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Blue sprang en halvmil för att rädda sin husse – hyllas

Publicerad 2024-06-11

Brandon och Blue.

Hoppet verkade vara ute när Brandon Garrett, 62, kraschade ner med bilen i en ravin.

Men whippeten Blue satte iväg i full fart.

”Ge den hunden en medalj”, skriver en av många som nu hyllar hjälten i sociala medier.

Det var i början av juni som Brandon Garrett, 62, körde längs natursköna Hell’s Canyon i Oregon, USA.

Som sällskap i bilen hade han sina fyra hundar. En av dem, whippeten Blue, skulle visa sig vara en särskilt viktig resekamrat.

I en kurva körde Garrett nämligen av vägen, rakt ner i en ravin. På polisens bilder ser man hur bilen hamnat på sidan i en bäck, mitt i tätbevuxen terräng.

Efter kraschen lyckades mannen kravla sig runt 100 meter från bilen, till en plats där han sedan tillbringade natten i kylan och ösregnet.

Brandon hade kraschat med bilen ner i en ravin.

Brodern: Hjärtat stannade

Samtidigt gav sig hunden Blue i väg. Skadad och med glas i nosen sprang han över 6 kilometer, tillbaka till den campingplats där de varit tidigare och där Garrett skulle möta sin vän.

Då hade vännen väntat på Garrett i flera timmar – och när hunden kom springande förstod vännen direkt att något var fel, har Garrets bror Tyree berättat för New York Times.

Garretts vänner och familj letade hela natten och följande morgon. Det var brodern Tyree som till slut fick syn på bilen nere i ravinen. Han såg också de tre skadade hundarna, men inte sin bror – och han fick inget svar när han ropade efter honom.

– Då stannade hjärtat på mig. Jag var helt förbaskat säker på att min bror var borta, säger han.

Räddningsinsats efter Brandon.

Räddning med motorsåg

Ett stor räddningsinsats inleddes, med både brandkår och skogsarbetare som använde motorsåg för att röja i terrängen.

Räddningsteamet kunde sedan ta sig fram och hissa upp Garrett i en bår med rep. Därefter fördes han med ambulans till sjukhus.

– Han hade sprucken vrist och egentligen hela hans kropp var mörbultad. Så det kommer ta ett tag innan han är på benen igen, säger Tyree Garrett.

Alla tre hundarna hittades vid liv, men två av dem hade skadat benen.

Whippeten Blue hyllas nu för sin osannolika hjälteinsats. Under den lokala polisens Facebookinlägg om händelsen strömmar kommentarerna in.

”Ge den hunden en medalj. Och att alla hittades vid liv och kunde räddas – vilket underbart slut på historien!”, skriver en användare.

Följ ämnen i artikeln