Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Skolan införde totalt mobilförbud – då slutade elevernas kränkningar

Emilia, 14: ”Vi brukar spela kort”

Publicerad 2024-10-26 13.01

MÖLNDAL. Högstadieelever filmade slagsmål och la ut kränkande bilder på sociala medier.

Då införde Kvarnbyskolan ett totalt mobilförbud – som fick stopp på nätbråken.

– Man saknar telefonen lite, men inte så mycket, säger Emilia Edh, 14.

På dörrarna till Kvarnbyskolan i Mölndal sitter affischer med en överkryssad telefon uppsatta. Budskapet är tydligt: Den här högstadieskolan är en mobilfri zon.

I en Halloweenpyntad lektionssal en trappa ned har åttondeklassarna Svante Westberg, 14, och Emil Monceau, 14, just haft religionsredovisning. Skoldagen närmar sig sitt slut och om någon timme ska de få tillbaka sina telefoner. Båda är positiva till skolans totala mobilförbud.

– Det blir enklare att fokusera, säger Svante.

”Saknar den litegrann”

Emil har kompisar som går på en annan skola i Mölndal, där eleverna får ha sina telefoner hela skoldagen.

– Jag har hört att det inte går så bra där. Det verkar vara stökigare, säger han.

Deras klasskompisar Emilia Edh, 14, och Thea Gagnesjö, 14, håller med om att mobilförbudet fungerar bra.

– Man saknar telefonen litegrann kanske, men inte så mycket. Man är fokuserad på skolarbetet, säger Emilia.

Thea Gagnesjö, Emilia Edh, Svante Westberg och Emil Monceau går i klass 8D.

Känns det jobbigt att de vuxna har bestämt det här, att ni inte får välja själva?

– Egentligen hade jag helst velat att de samlade in telefonerna under lektionen och att man sen fick ha dem på rasterna. Men jag vet att det finns många som blir mobbade på internet och då kanske det är tryggare att mobilerna är insamlade, säger Emilia.

Klasskompisen Svante håller med:

– Det är lite jobbigt kanske. Men jag tycker det borde vara upp till varje skola att bestämma vad som är bäst för deras elever.

”Deras arbetsmiljö”

Det var just kränkningar på sociala medier som fick Kvarnbyskolan att agera inför höstterminen 2023. Elever filmade och fotade varandra utan samtycke och publicerade bilderna på Tiktok och Instagram. SO-läraren Paula Boman beskriver året innan förbudet som ”jättetufft”.

– Vi hade jätteproblem. Det var kränkningar, man filmade varandra, man filmade slagsmål och la ut. Vi funderade på vad vi skulle göra, det tog så mycket tid från skolan att jobba på de här sakerna.

Ulf Berglund, rektor på Kvarnbyskolan.

Sedan 2020 finns en lag som gör det möjligt för rektorer att införa mobilförbud på skolan ett läsår i taget. Rektor Ulf Berglund lutade sig mot den lagen och införde förbudet – trots initialt skarpt motstånd från framförallt elevrådet.

– De gjorde listor på allt som inte skulle fungera. Vi tog det på allvar, det är deras arbetsmiljö också, säger han.

För att eleverna inte skulle behöva Swish under skoldagen ordnades en kortläsare till kiosken i uppehållsrummet, och för att det skulle finnas saker att göra på rasterna köpte skolan in fler sällskapsspel.

Kränkningar försvann – nästan helt

När Aftonbladet är på plats läggs konstgräset på fotbollsplanen utanför om, och ett nytt airhockeybord har precis levererats vid skolans expedition.

– Vi brukar spela kort på rasterna, säger Emilia Edh, 14.

Men den största förändringen syns framförallt på sociala medier. Ulf Berglund säger att en mycket stor andel av de kränkningar som tidigare anmäldes till skolans trygghetsteam skedde digitalt. Den siffran har minskat – rejält.

– Min uppskattning är att vi kanske har en tjugondel av de kränkningar vi hade innan förbudet. Innan fick vi lägga jättemycket tid på vad någon hade skrivit om och lagt ut på sociala medier, säger rektorn.

Hur såg de här kränkningarna ut?

– Sociala medier har tagit fokus från allting annat. Man är ständigt påpassad: Vad lägger de ut, vad skriver de? Har någon filmat mig? Det är en ständig press.

”Det var många lärare som tyckte det var jobbigt först, man måste få in det i en rutin”, säger SO-läraren Paula Boman.

”Innan satt alla med sina telefoner”

I vad som tidigare fungerat som en städskrubb på skolans källarvåning ställer SO-läraren Paula Boman in en tung låda fylld med klass 8D:s mobiltelefoner. Lådorna är prydligt sorterade och märkta med elevernas namn. Hit bär lärarna samtliga högstadieungdomars telefoner varje morgon.

– Det var många lärare som tyckte det var jobbigt först, man måste få in det i en rutin. Man får planera, det är tungt och man ska hinna. Men när vi samlade in mobilerna inför varje lektion tog det också jättelång tid, säger Paula.

Både Paula Boman och rektor Ulf Berglund betonar att dialogen med eleverna varit viktig för att det skulle gå att införa mobilförbudet. Men med eleverna som gick ut nian i våras, som hade fått ha sina telefoner på rasterna i både sjuan och åttan, var det ändå svårt att genomföra förändringen.

– Där hade vi jättesvårt att få in telefonerna. Det var ofta tomma lådor. Vi fick ringa och mejla föräldrarna. Men nu har det gått ett år, och de som är nior nu har kommit in i det här, säger Paula Boman.

Hur funkar det att samla in telefonerna nu?

– Det är egentligen bara att jag ställer lådan på bänken längst fram i klassrummet och så kommer de och lämnar mobilerna. Sen bär jag bort dem hit.

Thea och Emilia berättar att det blir stökigare så fort klassen har en vikarie som inte samlar in telefonerna.

I korridorerna på Kvarnbyskolan är det stimmigt. Elever skojar och smäller i skåp. Paula Boman, som jobbat som lärare i nästan 25 år, säger att stämningen på skolan har förändrats efter att telefonerna försvann.

– På ett sätt har det blivit lite rörigare! Innan satt alla med sina telefoner. Nu pratar de med varandra. Men det är det vi vill, då får man ta att det blir lite mer högljutt.

Eleverna är inte heller helt offline under dagarna. Samtliga elever har varsin

ChromebookEn enklare dator. som ska användas till skolarbete. Och av arbetsmiljöskäl får vikarier inte samla in telefoner – vilket märks de dagarna en ordinarie lärare är sjuk.

Vill kunna sms:a

– Man märker de dagarna när det är en vikarie som inte har samlat in telefonerna. Då blir det stökigare, säger Thea Gagnesjö, 14.

Hennes kompis Emilia Edh håller med.

– Då är det många som sitter och spelar när vi får kolla på film och så.

Enligt skolans personal har barnens föräldrar varit väldigt positiva till införandet av mobilförbud. Men enstaka invändningar hördes också – som framförallt handlade om barnens nåbarhet.

”Nästan alla föräldrar köpte ändå det här direkt”, säger rektor Ulf Berglund.

Några föräldrar pekade på samma invändning som Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar lyfte i Agendas partiledardebatt tidigare i höst: Att föräldrar i nödsituationer kan behöva ha tag på sitt barn akut.

– Föräldrar är vana vid att få tag i sina barn. De ville kunna sms:a för att påminna om tandläkaren! Men det funkade ju förr. Är det verkligen ett nödfall får du ringa expeditionen eller mejla barnet, säger Paula Boman.

”99,9 procent positiva”

I enstaka fall, där exempelvis en familjemedlem är svårt sjuk, kan skolan ge en elev mobildispens för dagen.

– Nästan alla föräldrar köpte ändå det här direkt. 99,9 procent av reaktionerna var positiva, säger rektor Ulf Berglund.

Kvarnbyskolan har sedan lång tid ett av Mölndals högsta meritpoäng och en mycket hög andel elever som uppnår gymnasiebehörighet. Det går inte att säga något säkert om huruvida mobilförbudet haft någon påverkan, varken negativ eller positiv, på elevernas prestationer.

– Men det här har varit bra, det får jag säga. Klart mindre kränkningar på sociala medier under skoltid. Mer studiero i skolan. Och sen det sociala, att eleverna umgås mer och pratar istället för att stirra i mobilen. Det är jättebra, säger Ulf Berglund.

Följ ämnen i artikeln