Stark kritik mot vårdavtalet: ”Inte värt en konflikt”

Publicerad 2024-06-29 19.55

Margareta Blid, sjuksköterska inom psykiatrin i Halmstad.

Kritiken haglar in mot Vårdförbundet efter att de avslutat vårdstrejken och slutit ett avtal med SKR.

Förbundets medlemmar är missnöjda med det nya avtalet.

– Jag tycker det känns jättesorgligt, säger sjuksköterskan Margareta Blid.

Under fredagen kom beskedet: konflikten mellan Vårdförbundet och Sveriges kommuner och regioner, SKR, är över.

I sex månader har Vårdförbundet försökt komma överens med SKR och Sobona, kommunala företagens arbetsgivarorganisation, om ett nytt avtal sedan det förra sagts upp.

Den 25 april vidtog Vårdförbundet stridsåtgärder i form av övertids-, mertids och nyanställningsblockad samt strejk i flera regioner. Nu är strejken avblåst och båda parterna säger att de är nöjda med avtalet.

– Det känns väldigt bra att ha nytt avtal på plats. Konflikten har dragit ut på tiden och inneburit stora påfrestningar, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR.

Bland Vårdförbundets medlemmar ser tonen däremot annorlunda ut.

Under ett Facebook-inlägg där Vårdförbundet presenterar det nya avtalet finns över 550 kommentarer, och en stor andel är starkt kritiska.

Margareta Blids kommentar under Vårdförbundets inlägg.

Avtalet en besvikelse

Kritiken som lyfts berör främst arbetstidsförkortning, som blev en besvikelse för många, bland annat sjuksköterskan Margareta Blid. Hon jobbar som sjuksköterska inom psykiatrin i Halmstad. I region Halland har sjuksköterskorna med

oregelbundna arbetstiderDe med oregelbundna arbetstider arbetar röda dagar, helger och nätter. Den kortare arbetsveckan ska kompensera för det. en arbetsvecka på 38,25 timmar. När konflikten inleddes tänkte hon att den största frågan skulle vara just förkortad arbetstid.

Trots att Vårdförbundet lovar att fler kommer få förkortad arbetstid menar kritikerna att det knappt gäller någon som arbetar inom vården idag.

Avtalet säger nämligen att en heltidsanställd som endast jobbar natt på vardagar kommer att få en förkortad arbetsvecka från 40 till 36 timmar i veckan. Det är en liten grupp som endast jobbar vardagar och inte helger. På många platser finns det dessutom redan lokala överenskommelser som är bättre än avtalet som SKR och Vårdförbundet tagit fram.

Margareta Blid har tidigare jobbat på Hallands sjukhus och menar att övertiden inte är ett undantag, utan snarare något som hör till det vardagliga.

– Där är det vanligt att den sjuksköterskan som jobbar 07 till 16 får stanna kvar till 22 på kvällen för att kvällskollegan är sjuk, säger hon.

– Man har ju byggt hela sjukvården på att folk jobbar övertid.

Bristen på sjuksköterskor är påtaglig på många arbetsplatser, och den stora mängden övertid får många att söka sig till andra verksamheter till exempel kommunen.

– Det är kris på sjukhuset i Region Halland och jag tycker inte att det bedrivs en säker vård, säger Margareta Blid.

”Slutsatsen är att man har strejkat för inget”, kommenterar en person på vårdförbundets inlägg på Facebook.

”Ett fiasko”

En löneökningen på 3,05 procent ingick även i det nya avtalet som sträcker sig ett år framåt. Men även den möttes av besvikelse och kritik.

– Slutsatsen är att man har strejkat för inget, det vill säga strejk utan resultat och att lönen ej är retroaktiv från april är bara ett fiasko till. Löneutveckling med 3% är inte någon att applådera för i jämförelse med dagens inflation, skriver en person under Vårdförbundets inlägg på Facebook.

Många orkar inte jobba heltid eftersom att arbetsbelastningen är så pass hög. Margareta Blid hade därför hoppats på en arbetstidsförkortning.

– Personalen söker sig ifrån heldygnsvården för man orkar inte med arbetstiderna och arbetsmiljön, och så är det lönen såklart, säger hon.

Hur känns det nu när avtalet är på plats?

– Jag tycker det känns jättesorgligt.

– Jag tycker inte det var värt en konflikt, säger hon.

Följ ämnen i artikeln