Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Ingen vet när mammans hjärta stannade

Uppdaterad 2014-09-09 | Publicerad 2014-09-05

BB Sophia.

Under åtta minuter satt barnet fast och hela förlossningsteamet fokuserade på att fullfölja förlossningen.

Ingen märkte när mammans drabbades av cirkulationskollaps.

– Det är så ovanligt att det inte ingick i vår föreställningsvärld att det skulle inträffa, säger Michael Algovik, verksamhetschef på BB Sophia.

Det privatägda BB Sophia har fått mycket hård kritik från en rad högt uppsatta narkosläkare sedan en mamma avled efter en förlossning förra veckan.

En detaljerad händelseanalys visar nu att ett stort vårdteam fanns i förlossningssalen, men ingen noterade när mammans andning och hjärtverksamhet upphörde.

Fastnade med axlarna

Under åtta minuter fokuserade både den ordinarie förlossningspersonalen och en akutbakjour på att få ut barnet som satt fast med axlarna.

– Det är en fruktad och väldigt förskräcklig situation som man hamnar i, allt fokus i rummet koncentreras på att rädda barnets liv, säger Michael Algovik.

Efter åtta minuter var barnet ute och togs direkt till barnakutrummet.

Någon gång under den tiden drabbades mamman av en så kallad cirkulationskollaps, men ingen kan säga hur länge hennes hjärta stod still innan det uppmärksammades.

– I nuläget vet vi inte det, vi måste prata mer med pappan om detta, säger Michael Algovik.

Var det pappan som märkte kvinnans kritiska situation?

– Det fanns inte i vår tankevärd att hennes andning och hjärtverksamhet skulle upphöra eftersom det är så ovanligt. Man har ingen särskild övervakning av en helt frisk kvinna i en sådan här situation.

Varför kvinnans hjärta stannade vet inte BB Sophias personal.

– Det kommer att genomföras en obduktion som vi hoppas ska bringa klarhet i det, säger Michael Algovik.

Slår ifrån sig

Ledningen för förlossningskliniken slår ifrån sig av den kritik som riktats från läkare som ingår i Svensk Förening för Anestesi och Intensivvård, SFAOI.

– Att föda barn utanför akutsjukhus är som att köra bil utan bilbälte, säger en av läkarna Anette Hein.

– Vi är förvånade över kritiken och tror att det är en annan agenda som driver dessa läkare, svarar Harald Almström, chefläkare och vd för BB Sophia.

– Gemensamt för dessa läkare är att de inte haft någon som helst insyn i den aktuella händelsen. Kvinnan och barnet hade i bästa fall fått samma vård på vilket annat sjukhus som helst.

Dödsfallet ska nu utredas av inspektionen för vård och omsorg.