Protester mot skolstängning

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-22

Valsätraskolans elever överlämnade namnlistor

Valsätraskolan hotas av nedläggning.

Under torsdagen demonstrerade elever från skolan för att protestera mot stängningshotet.

– Varför ska man lägga ner en skola som fungerar så bra, undrar elevrådets ordförande.

Det finns för få grundskoleelever i Uppsala kommun och för många förskolebarn. Enligt den politiska majoriteten står 4 000 grundskoleplatser tomma i dagsläget.

Därför arbetar kommunen med en lokalförsörjningsplan, för att skapa fler lokaler till förskolor och minska skolornas lokaler.

I praktiken innebär det att flera skolor hotas av nedläggning.

”Roliga saker”

– Vi har en ny skolgård och en ny gymnastiksal. Det är bara skollokalerna som inte är nya. Här kan man fördjupa sig i latin, fotboll, rock och pop, mat och meny och segling. Vi har roliga saker som gör att det är roligt att gå här och lärarna är extremt duktiga. Varför ska man lägga ner en skola som fungerar så bra, säger Nicklas Centring, elevrådets ordförande.

Under torsdagen arrangerade Valsätraskolans elever ett demonstrationståg för att protestera mot nedläggningshotet mot deras skola. Uppslutningen var stor.

– Demonstrationståget är närmare 100 meter långt, säger Nicklas Centring.

Listor från både elever och föräldrar med närmare 400 namnunderskrifter överlämnades till barn- och ungdomsnämndens ordförande Cecilia Forss (m).

– Vi har haft en lång dialog för att få in synpunkter. Vi uppmuntrar initiativet och jag ser det bara som positivt att eleverna reagerar, säger Cecilia Forss.

Den 6 december lägger lokalutredningen fram sitt förslag. Beslut kommer att fattas den 19 december. Politikerna kommer att informera om planerna redan tidigare.

– Vi kommer att gå ut med besked senast den 10 december, säger Cecilia Forss.

”Inte skoj”

Anna Manell (fp), förste vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden, har förståelse för att Valsätraskolans elever vill ha sin skola kvar.

– Jag hade varit mer bekymrad om folk hade sagt ”Vad bra, lägg ner den här skolan.” Men nån måste bort, annars blir det inga pengar kvar till lärare, säger hon.

Hon gissar att de skolor som politikerna beslutar att lägga ner kommer att stängas till höstterminen nästa år. Eleverna på dessa skolor kommer att flyttas till närliggande skolor.

– Skoj är det ju inte att lägga ner skolor. Men man måste sätta ner foten och prioritera. Och då prioriterar vi verksamhet, säger Anna Manell.