Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Buss blåste av vägen

Publicerad 2014-03-14

En buss med brittiska passagerare på väg till Narvik blåste av vägen i dag.

Två personer skadades allvarligt.

Bara timmar tidigare hade tio containrar blåst av ett godståg norr om Kiruna.

Bussolyckan inträffade strax efter klockan 10.30 på fredagen på E10, mellan Storåtunneln och Raftsundtunneln i Hadsels kommun, som är en del av Vesterålen norr om Lofoten.

– Det är en buss som kört av vägen och det har antagligen skett på grund av stark vind, säger Tor Håvard Bentzen stationsbefäl på polisen i Svolvær till norska VG.

Bussen ska ha blåst av vägen och hamnat 20 meter ut på ett fält där den blev stående på hjulen.

Blåste av vagnarna

Runt 40 brittiska turister fanns ombord. Två av dem skadades allvarligt och fick föras till sjukhus, ytterligare tre skadades lindrigt.

Vid 06.30-tiden inträffade en tågolycka på Malmbanan nära Rensjön, några mil norr om Kiruna. Ett godståg spårade ur – och stormvindar förvärrade situationen.

– Tio containrar ligger som plockepinn längs med spåret, vi tror att de har blåst av. Sex kontaktledningsstolpar har mejats ner och det är en sträcka på närmare 1,2 kilometer som måste återställas. Men det är svårt för vår underhållspersonal, nyligen blåste det 27 sekundmeter i området, säger Lars Hedström på Trafikverkets pressjour till TT.

Det är ännu oklart hur det kunde ske.

– Det var i och för sig klass 2-varning däruppe men det ska inte behöva blåsa av containrar för det, säger Mats Hollander, informationsansvarig på Green Cargo, till NSD.

Varnar för storm

Enligt Trafikverket är det nu stopp i tågtrafiken på sträckan Kiruna-Riksgränsen-Narvik. Tidigast på måndag beräknas trafiken kunna vara i gång igen eftersom containrarna måste bärgas samt att nedriven kontaktledning och trasiga stolpar ska återställas.

I Nordnorge har extremvädret Kyrre härjat i tre dagar.

Färjor och flyg har ställts in och vägar och skolor tvingats stänga, skriver VG. Lågtrycket, som ligger vid Lofoten, har också gett rejält blåsigt väder i norra Lapplandsfjällen. Under fredagen har det varit orkanbyar, uppger SMHI.

Samtidigt som det lågtrycket sakta avtar under eftermiddagen närmare sig ett nytt lågtryck med en sydligare bana.

SMHI hade på fredagseftermiddagen utfärdat en klass 2-varning för storm i norra Lapplandsfjällen och klass 1-varningar för mycket hård vind i andra län.