Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Bush förklarade Nelson Mandela död av misstag

Publicerad 2013-09-01

Nelson Mandela.

Ryktena om Nelson Mandelas död har hittills varit betydligt överdrivna.

Men förre presidenten George Bush den äldre råkade vara för snabb med kondoleanserna.

”Barbara och jag sörjer bortgången av en av de största frihetskämparna vi har haft äran att känna”, skrev presidenten i ett pressmeddelande.

George Bush den äldre

Sydafrikas populära expresident Nelson Mandela, 95, har sedan i somras kämpat för sitt liv på sjukhus i Pretoria.

Flera gånger har han enligt rapporter svävat mellan liv och död, men under helgen kom uppgifter om att han fått lämna sjukhuset och istället vårdas i hemmet.

Medier hakade på

Men ett pressmeddelande från USA:s expresident George Bush den äldre satte nya fart på spekulationerna.

”Som president såg jag med förundran på hur Nelson Mandelas anmärkningsvärda förmåga att förlåta de som orättmätigt hållit honom fängslad i 26 år – och samtidigt varit en stark inspirationskälla för försoning och välvilja för oss alla”, skriver Bush i pressmeddelandet och fortsätter:

”Han var en man med ett enormt civilkurage som ändrade historiens gång i sitt land. Barbara och hade stor respekt för president Mandela, och sänder våra kondoleanser till hans familj och landsmän.”

Pressmeddelandet fick tv-kanalen CNN att gå ut med nyheten om Mandelas död – innan allt visade sig vara ett misstag.

Bad om ursäkt

Det visade sig att Bushs talesperson Jim McGrath missuppfattat en nyhet från tidningen Washington Post och sedan skickat ut det sedan tidigare iordninggjorda uttalandet.

”Uttalandet som skickades ut i morse var ett resultat av en felläsning. Korkat misstag av mig. Ursäkter till alla”, skrev McGrath på Twitter.