Fick tillbaka kidnappat barn - var fel pojke

Publicerad 2013-08-09

Nyfödde Paul Fronczak kidnappades från BB 1964 och fallet uppmärksammades i hela USA.

Året efter trodde polisen att man hittat pojken och lämnade honom till föräldrarna.

Nu – nästan femtio år senare – visar det sig att det var fel barn.

Paret Fronczaks nyfödda bebis var bara två dagar gammal när han kidnappades från BB i Chicago 1964.

En kvinna, utklädd till sjuksköterska, ska ha gått in till den nyblivna mamman Dora Fronczak och sagt att pojken behövde undersökas. Kvinnan tog sedan barnet och lämnade sjukhuset i en taxi, skriver Chicago Sun-Times.

Hittades övergiven

Fallet med den kidnappade pojken slogs upp på tidningars förstasidor över hela USA och hundratals poliser och FBI-agenter deltog i det massiva sökandet efter pojken.

14 månader senare - 1965 - hittades lille Paul Fronczak.

Trodde man.

Pojken, som liknade Paul, hittades övergiven i en barnvagn i Newark, New Jersey. Eftersom man på den tiden inte kunde fastställa pojkens identitet med DNA eller fingeravtryck fanns aldrig några bevis för att pojken verkligen var Paul Fronczak, men utredare trodde att så var fallet. Eftersom man inte med säkerhet kunde säga att pojken var deras fick paret Fronczak adoptera honom.

Paul Fronczak har sagt till Chicago Sun-Times att han alltid funderat på varför han inte liknat sina föräldrar och tidigare i år bestämde han sig för att göra ett dna-test.

Provsvaret blev omtumlande.

Paul Fronczak är inte sina föräldrars biologiske son.

Sedan beskedet har han försökt få svar på vilken hans rätta identitet är och vilka som är hans biologiska föräldrar. Samtidigt har han försökt hitta den "riktiga" Paul Fronczak.

"Ett steg närmare ett glatt slut"

Nu har FBI öppnat det nästan femtio år gamla kidnappningsfallet på nytt.

– Det är en möjlighet att titta på det här igen, kanske förhöra vittnen igen och se om några nya vittnen träder fram. Nu finns också möjlighet att analysera viss bevisning med hjälp av ny teknik som inte fanns förut, säger Joan Hyde, talesperson på FBI:s kontor i Chicago till Chicago Sun-Times.

Paul Fronczak är glad att fallet öppnas igen.

– Jag är väldigt glad. Det känns som att jag är ett steg närmare att lösa de här två tragiska mysterierna och att jag är ett steg närmare ett väldigt glatt slut, skriver han i ett mejl till Chicago Sun-Times och fortsätter:

– Jag känner i mitt hjärta att den verkliga Paul Fronczak lever och mår bra och inget skulle göra mig lyckligare än att hitta det riktiga kidnappade barnet. Samtidigt skulle jag inte ha något emot att få reda på vem jag är. Jag vet varken min ålder eller nationalitet, saker man tar för givet.

Enligt Joan Hyde på FBI fokuserar man nu på kidnappningen i Chicago, men utredningen kan komma att också omfatta varför Paul Fronczak övergavs i New Jersey när han var ltien.

– Det är möjligt att han också utsatts för brott, säger hon till tidningen.