Ylva Johansson: Jag har Löfvens stöd

Publicerad 2013-04-08

Ylva Johansson är en av partiets mest erfarna politiker, men nu står hon utanför Socialdemokraternas partistyrelse.

Hon petades på grund av falangstrider – men är säker på partiledaren Stefan Löfvens stöd.

– Vi har pratat efteråt, han uttryckte vilket stort stöd han har för mig och hur viktigt det är att jag fortsätter, säger Ylva Johansson, talesperson i jobbfrågor (S).

Att Ylva Johansson, 49, som är en av Socialdemokraternas mest erfarna och kända företrädare, i går petades ur partistyrelsen var en rejäl skräll. Hon är talesperson för Stefan Löfvens tyngsta politikområde i riksdagen, arbetsmarknaden, och har tidigare varit minister och suttit i partiets verkställande utskott.

Säker på stöd

Enligt medieuppgifter ska petningen vara en följd av partiledarens missnöje med Johansson. Men det är en bild som varken hon själv eller centralt placerade källor som Aftonbladet talat med, känner igen.

– Nej, det är absolut inte min bild, säger Ylva Johansson.

Har du pratat med Stefan Löfven efter beskedet om att du inte får någon plats i partistyrelsen?

– Ja det har jag gjort.

Vad kom ni fram till?

– Det var ett samtal mellan honom och mig, men han uttryckte vilket stort stöd han har för mig och hur viktigt det är att jag fortsätter med politiken och de viktiga frågor som jag ansvarar för.

Ylva Johansson slår fast att petningen inte kommer att påverka hennes uppdrag som talesperson.

– Jag tyckte att det var tråkigt att behöva lämna partistyrelsen men det påverkar på inget sätt mitt politiska arbete eller min lust eller energi att jobba med de ansvarsuppgifter jag har, säger hon.

Enligt källor i partiledningen ska Stefan Löfven ha blivit både förvånad och irriterad över petningen av Johansson.

– Han slog direkt fast att han har hundraprocentigt förtroende för Ylva Johansson, säger en S-källa.

Falangstrider

Förklaringen ska i stället finnas i de falangstrider som finns inom S och internt i en del av distrikten, bland annat Stockholm. När en stor del av landet tryckte på med kravet att minska huvudstadens dominans i partiledningen ska partidistriktet i Stockholm själv ha valt att peta Johansson.

– Deras representant råkade försäga sig i valberedningsarbetet, det stod klart att Stockholm inte var ledsna om Ylva Johansson skulle förlora sin plats, säger en högt uppsatt socialdemokrat.

Bland annat ska det handla om positionering inför det kommande valet nästa år. Under 2013 påbörjas arbetet med att vaska fram vilka som ska sättas upp på valbara platser på riksdagslistorna.

– Petningen har ingenting med Löfven att göra. Det är Stockholm som vill ha bort Ylva Johansson inför valet nästa år, hon ingår inte i distriktets innersta krets, säger en S-källa.

Dementi av partidistrikt

Enligt Aftonbladets källor kan ex-ministern därför få svårt att ta en av de attraktiva platserna. Men det är ingenting hon själv oroar sig för.

– Nej, jag är inte orolig för min framtid, jag känner att jag har starkt stöd, säger Ylva Johansson och slår fast att hon fått mycket stöttning av partikamrater runt om i landet efter petningen.

Även Stockholms partidistrikt dementerar uppgifterna om att det ligger bakom petningen.

– Det stämmer inte. Hon var nominerad av oss och vi hade hoppats att hon skulle komma med. Nu fick vi bara tre platser. Det här ska inte ses på något sätt att Stockholm som partidistrikt inte vill ha med Ylva, tvärtom, säger Olle Burell, kommunsekreterare i Stockholms arbetarekommun och delegationsledare för Stockholmsregionen.

Aftonbladet har sökt Veronica Palm, ordförande i partidistriktet i Stockholm, och valberedningens ordförande Berit Högman, men utan resultat.