En stor stjärna och allas lärare

Publicerad 2011-08-17

Jens Peterson: Sif Ruud var lärare åt flera generationer skådespelare.

Sif Ruud blev 95 år.

Skådespelerskan som var den kloka gumman, amman, mostern.

Från Strindberg och Bergman till Madicken och revy.

Det fanns en ung Sif Ruud, som spelade andra sorters roller.

Men de flesta av oss minns veteranen.

I en av ­sina mest kända roller, madam Flod i tv-succén ”Hemsöborna”, spelade hon mamma till Sven Wollter. De som ser Wollter framför sig som en skäggig rynkig veteran kan tänka tillbaka till tider när han var en ung spoling.

Sif Ruud spelade hans mamma och hon blev en sorts mamma och mormor för många.

1996, när hon var 80 år, spelade Sif Ruud gammal gumma mot både Robert Gustafsson (Att stjäla en tjuv) och Jonathan Rhys Meyers (När Finbar ­försvann). Samme Rhys Meyers som är skrämmande Henrik VIII i ”The Tudors”.

”När Finbar försvann” är ingen märkvärdig film. Men man får se Sif Ruud köra snö­scooter.

Året innan fick hon en guldbagge för ”Pensionat Oskar”. Bästa ­biroll. Hon gjorde många biroller.

Sif Ruud var bra i stort och smått.

På institutionen Dramaten blev hon en egen institution. När hon fick O’Neill-stipendiet av Ingmar Bergman 1964 sa han: ”Du är en av de människor i det här huset som bär templet, du är en av de oförstörbara”­.

Samma år var hon med i Hasse och Tages ”Svenska bilder”.

Hon spelade Shake­speare på Dramaten och Kar de Mummas revyer på Södran. Stöttepelare i tv-teatern. Gick mellan tungt drama och ”Arsenik och gamla spetsar” på Maxim. Där var hon en av de mordiska pensionerade systrarna som tar livet av män de tycker synd om.

Men ofta spelade hon på äldre ­dagar den stöttande. På 1950-talet började hon under­visa andra skådespelare. Sif Ruud var lärare åt flera generationer skådespelare.

Hos Madicken var hon husan Linus-Ida. Moster, amma, mormor, klok gumma. Den Sif Ruud de flesta av oss alltid minns är den mogna kvinnan med den ­plirande blicken som säger att hon sett allt och förstår allt.

När ”Juloratoriet” ­filmades var hon Selma Lagerlöf.

Så sent som 1999 spelade hon på Dramaten, en pjäs för barn från ­fyra år. Det var Elsa Beskows ”Sagan om den lilla gumman” och nya generationer små svenskar fick möta den lilla stora gumman Sif Ruud.

ANNONS