Ny upptäckt i kampen mot resistenta bakterier

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-13

Bakterier som står emot antibiotikabehandling är ett växande problem.

Men nu har forskarna börjat förstå hur några av våra vanligaste bakterier, pneumokockerna, utvecklar resistens.

Det kan bana väg för nya effektiva behandlingsmetoder.

En intensiv forskning har bedrivits om resistensutvecklingen bland de omkring 90 olika varianterna av pneumokocker.

Forskarna har identifierat ett antal gener som kan testas för att få fram graden av resistens samt vilka läkemedel bakterierna är motståndskraftiga mot, skriver Svenska Dagbladet.

En brittisk forskargrupp vid Warwick-universitetet i Coventry har nu hittat ett enzym, MurM, som är inblandat i den processen. De tror nu att genom att påverka enzymet kan ny och bättre antibiotika utvecklas.

Vaccin mot 23 varianter

I dagsläget finns vaccin mot 23 varianter av pneumokocker.

Pneumokocken är en typ av streptokockbakterie som hälften av dagisbarnen har i näsan vintertid. Bakterien som ofta är ofarlig sprids lätt och den mer aggressiva varianten kan orsaka lunginflammation, öroninflammation, bihåleinflammation och hörselskador hos små barn.

I värsta fall kan bakterien orsaka dödsfall hos små barn, äldre och dem med nedsatt immunförsvar.

Finns i Sydeuropa

Sverige har jämförelsevis ännu inte haft så stora problem med resistenta pneumokocker. Däremot har många andra länder i till exempel Sydeuropa blivit mer frekvent drabbade.

– Risken finns hela tiden att vi ska importera dessa resistenta stammar till Sverige via vårt intensiva resande, säger docent Birgitta Henriques Normak, expert på pneumokocker vid Smittskyddsinstitutet (SMI).