Papperslösa städare på NK

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-14

I över ett år städade de papperslösa städarna de flesta av NK:s butiker.

Städarna var anställda vid ett externt städföretag.

Samma företag skötte även städningen hemma hos en vd med verksamhet inom NK.

”Smutsig verklighet bakom lyxig fasad”. Så beskriver LO-tidningen fallet.

Papperslösa människor, personer som saknar uppehålls- och arbetstillstånd, arbetade som städare vid det externa städföretaget.

De ska ha städat på NK från november 2006 fram till torsdagen den 21 februari i år. Då kom polisen tidigt på morgonen till lyxvaruhuset och arresterade fyra anställda på städföretaget. Personerna arbetade illegalt.

Två av dem saknade uppehållstillstånd och utvisades den 6 mars från Sverige, rapporterar LO-tidningen.

Armani och Gucci

Största kunden inom NK var företaget Retail and Brands, NRB. Ett företag som hyr ett stort antal affärslokaler på NK i Stockholm och Göteborg och marknadsför märken som Boss, Armani och Gucci.

Enligt anmälan arbetade det aktuella städföretaget i många butiker på NK, bland annat NK Parfym, NK Kosmetik, Hermes, Eton, NK Inredning, J Lindeberg, Tiger, Hugo Boss, Filippa K och NK Trend, rapporterar LO-tidningen.

– Det är inte jag som upphandlar städningen åt RNB, det ligger på driften, men jag känner till att polisen varit på NK. Vi har avslutat alla uppdrag med företaget i och med att deras papper inte var i ordning, säger vd Mikael Solberg till tidningen.

Städade i vd:ns hem

Han bekräftar också att städföretagets anställda har städat företagets kontor på Regeringsgatan och även städat hemma hos honom i hans villa i Saltsjöbaden.

– De städade hemma hos mig en gång i veckan för ett fast pris per gång. Men det fanns inget som tydde på att de som städade hos oss var papperslösa. Priset vi betalade vill jag inte säga, men det kändes helt normalt. Och de jag mötte talade svenska, säger Mikael Solberg till LO-tidningen.

Nekar till svartjobb

Städföretagets vd förnekar att han har betalat sina anställda svarta löner, enligt LO-tidningen 60 kronor i timmen, direkt i handen.

– De fick lönen kontant i handen, men med lönespecifikation. Inte alla kan få bankkonton i Sverige, säger han till LO-tidningen.

Han förnekar uppgifter om att de anställda ska ha jobbat tio till elva timmar om dagen, sex till sju dagar i veckan.

Vd:n uppger för LO-tidningen att han tror sig vara utsatt för en komplott.

Till sommaren kommer åklagaren bestämma om bevisen håller för att väcka åtal mot städföretaget, skriver LO-tidningen.