Officer dömd för Vietnammassaker död

TT

Uppdaterad 05.15 | Publicerad 04.54

Den tidigare arméofficeren, löjtnant William Calley, har dött 80 år gammal. Han var den ende som dömdes för massakern i Son My, även kallat My Lai, där hundratals civila vietnameser dödades av amerikanska soldater. Bild från 1970.

Den tidigare löjtnanten i den amerikanska armén, William Calley, har dött 80 år gammal. Det skriver Washington Post.

Calley var den ende som dömdes för en mycket omtalad massaker på civila i Sydvietnam under Vietnamkriget 1968.

Över 500 människor, många åldringar, kvinnor och barn dödades när Calleys pluton i mars 1968 gick in i Son My, också omnämnt som My Lai, med uppdraget att leta efter fiendesoldater från FNL-gerillan. De hade fått tillstånd att skjuta utan restriktioner.

För 15 år sedan, 2009, uttalade sig Calley för första gången offentligt om det hela på ett möte i Georgia. Han bad om förlåtelse och sade att inte en enda dag går utan samvetskval.

– Jag har dåligt samvete för vietnameserna som dödades, för deras familjer, för de amerikanska soldater som deltog och deras familjer. Jag är väldigt ledsen.

Calley dömdes till livstid för att ha dödat 22 människor i massakern men benådades av president Richard Nixon och fick sitta några år i husarrest. Det befäl som gav honom ordern klarade sig undan straff.

Calley dog i slutet av april i år, men hans död har inte blivit känd förrän nu.