Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Åklagare: Flera morduppdrag till svensk pojke

TT

Publicerad 2024-09-11 08.40

Den svenske 16-åringen är bland annat misstänkt för att ha försökt avlossa en pistol mot en eller flera personer. Arkivbild.

Den svenske 16-åring som enligt åklagaren skickades iväg flera gånger för att mörda i Köpenhamnsområdet har nu häktats. Under dagen har ytterligare en svensk tonåring häktats, misstänkt för mordförsök på personer i kriminella gäng.

Enligt åklagaren kom den 16-årige pojken till Danmark tillsammans med en svensk 26-åring den 11 augusti. De ska ha inkvarterats på hotell och fick sedan flera olika morduppdrag på olika platser i staden, enligt åklagaren. Men samtliga misslyckades.

Pojken, som nyligen utlämnades från Sverige till Danmark, har enligt polisen försökt avlossa en pistol mot en eller flera personer och innehaft två pistoler samt två handgranater.

Han är misstänkt för mordförsök, vapeninnehav och för att ha försökt genomföra en sprängning.

Nekar till brott

Efter att 26-åringen gripits återvände 16-åringen till Sverige, där han greps några dagar senare.

Under onsdagen häktades pojken i fyra veckor, skriver Danmarks radio. Hans försvarsadvokat säger att hans klient nekar till samtliga brottsmisstankar och att han inte vill uttala sig.

Utöver de båda svenskarna är även två danska medborgare misstänkta för inblandning, en 41-åring och en 25-åring.

Okänd uppdragsgivare

Natten till onsdag greps ytterligare en svensk tonåring i Köpenhamn. Även han häktades under onsdagen. När 18-åringen greps i stadsdelen Nørrebro hade han en pistol på sig.

Polis och åklagare misstänker att han var i Danmark för att mörda en eller flera medlemmar i kriminella gäng. Vilket gäng det handlar om framgick inte under häktningsförhandlingen.

Han ska ha varit utsänd av en uppdragsgivare som inte är identifierad och försetts med vapen, magasin och patroner. Han nekar till mordförsök och erkänner vapeninnehav, men häktades som misstänkt för båda brotten.

ANNONS