Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Expert om attackerna: "Båda sidor överdriver"

Daniel Martinsson/TT

Publicerad 2024-08-25 10.06

Anders Persson, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö och expert på Israel-Palestina-konflikten. Arkivbild

Attacken mot Israel från shiamilisen Hizbollah var väntad – men det fullständiga omfattningen är fortfarande mycket oklar.

– Det kan vara så att Hizbollah ljuger eller blåser upp sig själva, säger Mellanösternexpert Anders Persson.

Omvärlden har väntat på Hizbollahs svar sedan shiamilisens befälhavare Fuad Shukr dödades i Beirut i slutet av juli.

– De var väntat att Hizbollah skulle svara på något sätt. Nu säger de sig att utfört sitt svar och angripit olika måltavlor inne i Israel, men om det stämmer vet vi inte, säger Persson, som är statsvetare på Linnéuniversitetet.

Persson pekar på bristen på information, och att förvånansvärt lite kommer ut om händelserna.

– Detta trots att Libanon är relativt fritt, ett av de friare länderna i Mellanöstern.

Enligt Persson kan bristen på information också bero på att Israel har beordrat ”munkavle på” kring vilka mål som träffats.

”Väldigt mycket”

Anders Persson ställer sig även undrande till de israeliska uppgifterna om att ”tusentals” av Hizbollahs avfyrningsramper för raketer ska ha förstörts.

– I mina öron låter det väldigt mycket, även om vi vet att Israels attacker varit omfattande. Hizbollah brukar vara bra på att gömma dessa ramper under jord.

Om uppgifterna stämmer borde dödstalen också varit högre, eftersom en del av dessa ramper finns placerade i byar och samhällen, säger Persson. På söndagsmorgonen hade än så länge endast tre dödsoffer i Libanon rapporterats.

Nattens händelser inleddes med ett israeliskt angrepp. Sättet att attackera preventivt har man också sett flera gånger tidigare, vid exempelvis inledningsfaserna i kriget mot Libanon 2006 och Gazakriget 2008-09.

– Då använde man sig också av överraskningsattack för att paralysera motståndaren. De här följer ett välkänt israeliskt modus för att skaffa sig taktiska fördelar.

Attackerna avslutade

Redan på morgonen förklarade Hizbollah att fas ett av attackerna var avslutade. Enligt Persson kan detta vara ett sätt att försöka föra striderna på sina egna villkor, och inte möta Israel i en direkt konfrontation där man skulle vara underlägsen.

Hizbollah uppger att man har skjutit 320 raketer mot Israel under söndagen.

– Det är mer än vad Hizbollah skjutit tidigare under en dag, men det är inte påfallande mycket, eftersom man har kapacitet att skjuta flera tusen raketer dagligen.

– Det mesta tyder på att eskaleringen är över för stunden. Nu säger jag inte att den sista raketen är skjuten, absolut inte, men det förefaller som att det i nuläget råder visst lugn.