Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Dödlig sjukdom sprids hos hundar – via vattenpölar

Publicerad 2017-09-27

En sjukdom som kan ha dödlig utgång har drabbat flera hundar under den senaste tiden i Göteborgsområdet, skriver Göteborgs-Posten.

Hundar rekommenderas att vaccineras.

Under den senaste tiden har flera hundar drabbats av sjukdomen leptospiros i Göteborgsområdet – en sjukdom som kan spridas från djur till människa.

Djuren blir infekterade av bakterier genom slemhinnor och hudskador. Därefter kan andra hundar bli smittade via till exempel vattenpölar och vattendrag – där de som är smittade har kissat. Människor i sin tur kan drabbas via infekterat hundkiss.

Hos djur som hundar kan sjukdomen orsaka feber, blödningar i slemhinnorna och leverskador. I värsta fall kan sjukdomen leda till döden – om inte kan hundar som överlever en infektion bli kroniska smittbärare.

Under sommaren har två hundar behandlats för sjukdomen på djursjukhuset Blå stjärnan. Enligt chefsveterinären Gustaf Svensson är det dock en ovanlig sjukdom i Sverige. Det är under det senaste åren som de har uppmärksammat sjukdomen mera, men han vet inte om det generellt har ökat.

– Det som kan hända i ett akutläge är att man kan få njursvikt och kan bli väldigt sjuk av det. I värsta fall kan djuret dö, men det finns också de djur som klarar sig förbi sjukdomen med hjälp av intensivvård, säger han till GP.

Rekommenderar att vaccinera

Katarina Bewig, som är är chefsveterinär och specialist i hundens och kattens sjukdomar på Evidensia Djursjukhus, säger att de upplever en ökning i antalet hundar som drabbas av sjukdomen. Där har de haft tre fall på kort tid, vilket de aldrig sett i Sverige tidigare. Ett par av fallen har fått dödlig utgång.

– Tidigare har det varit importerade hundar i södra Europa som drabbats mestadels, men nu är det fler fall i Sverige än innan. Normalt är det smågnagare som är smittspridare och det som har gjort att vi har reagerat nu har varit att de hundar som har drabbats har bott i centrala Göteborg, så sjukdomen har fått fäste bland oss, snarare än i skog och mark. Därför har vi nu gått ut och rekommenderat att man ska vaccinera sina hundar, säger hon till GP och fortsätter:

– Som hundägare tycker jag att man ska vara observant. Det är bra att vaccinera mot det här.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln