Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Forskare: Ju mindre sömn desto kortare liv

Publicerad 2017-09-27

Fick du dina åtta timmars sömn inatt? Eller brukar du sova så lite som möjligt? Är det så bör du oroa dig enligt sömnforskaren Matthew Walker, skriver The Guardian.

Får du dina åtta timmars sömn?

Den som får för lite sömn om natten bör bekymra sig för sin framtid. Det menar Matthew Walker, som är professor i psykologi och neurovetenskap. Han är chef för ett forskningscenter som undersöker förhållandet mellan sömn och människors hälsa och sjukdomar.

– Vi är mitt i en katastrofal epidemi av sömnlöshet, vilket har betydligt allvarligare konsekvenser än vad de flesta av oss kan föreställa oss, skriver han i boken ”Why We Sleep˝ som publicerats nyligen. I boken beskriver han sambandet mellan sömnlöshet och sjukdomar som fetma, Alzheimers, cancer, diabetes och psykiska problem – vilka kan leda till en tidigare död.

Ett av syftena med boken är att göra folk mer uppmärksamma på hur viktig sömn är. Han hoppas att boken kommer att hjälpa fler människor att få den rekommenderade sömnen varje dag – nämligen åtta timmar, säger han i en intervju med The Guardian.

Folk skryter om lite sömn

Enligt honom är det den moderna livsstilen som är kärnan till problemet. Han tror att det bland annat är elektriskt ljus och arbete som innebär att vi svarar på e-post både på jobbet och hemifrån samt ständiga telefonsamtal som är några av de främsta orsakerna till den sömnlösa epidemin.

Dessutom säger sömnprofessorn att ett normalt sömnbehov är förknippat med svaghet och skam i våra upptagna liv. Matthew Walker har observerat att vissa skryter om hur lite sömn de kan klara sig på.

– Vi har stigmatiserat sömn, som har blivit associerat med lathet. Vi vill verka upptagna och det kan vi göra genom att berätta hur lite sömn vi får. Det har blivit hedersrelaterat att sova lite, säger han till The Guardian.

Han själv gör mycket för att uppnå den rekommenderade mängden sömn, och vet hur viktigt det är. Han både lägger sig och går upp på fasta tider – varje dag. Det spelar ingen roll vad dagens syssla är, skriver The Guardian.

Följ ämnen i artikeln