Smittspridningen i Skåne ökar

TT

Publicerad 2020-08-20

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten.

Smittspridningen av det nya coronaviruset ligger nationellt på en platåfas. Men det ser olika ut i olika delar av landet. I Skåne ökar både antalet smittade och antalet individer med svår sjukdom.

Ytterligare tre personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Därmed har 5 805 smittade personer avlidit i landet till följd av pandemin.

Totalt har 85 810 personer bekräftats smittade av covid-19 i landet.

I Sverige befinner vi oss på nationell nivå på en platåfas, enligt FHM. I Skåne finns en trend till ökning, även antalet allvarliga fall, medan fallen i Sörmland minskat betydligt. I Stockholm är det en platåfas, liknande den på nationell nivå.

– Så även i Sverige har vi en varierad bild, men alla behöver ta till sig att vi har en fortsatt smittspridning, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, som trycker på vikten av att vi fortsatt följer myndighetens rekommendationer.

Äldre får inte slutenvård

Belastningen på sjukvården avtar, enligt Thomas Lindén, avdelningschef vid Socialstyrelsen. Tolv regioner har i nuläget inga covidpatienter alls på iva, uppger han på presskonferensen.

Det finns för tillfället 538 iva-platser tillgängliga, 342 av dessa platser är belagda varav 29 stycken är covidpatienter.

Socialstyrelsen presenterar också en undersökning där man har tittat på alla fall där folk avlidit med covid-19, och som haft socialtjänstinsatser som särskilt boende eller hemtjänst. Det rör sig om 4 128 individer, varav 60 procent återfinns på särskilt boende, resten har hemtjänst.

Socialstyrelsen har kunnat se att av dessa fick yngre slutenvård i högre utsträckning än äldre. Man kunde också se att det var mycket vanligare att personer med hemtjänst skrevs in på sjukhus.

Omfattande smittspridning

17 procent av dem med särskilt boende skrevs in på sjukhus, att jämföra med 78 procent av dem som hade hemtjänst.

– Vi ser också att det finns regionala skillnader. De är i dagsläget svåra att uttala sig om, för man måste ta hänsyn till fler faktorer än vi kunnat mäta här, Henrik Lysell, enhetschef på Socialstyrelsen.

Globalt finns det hittills 22 miljoner rapporterade fall, och cirka 781 000 avlidna.

– Det finns en omfattande smittspridning globalt, utan tvekan, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten på dagens pressträff.

Följ ämnen i artikeln