Lodjursjakten avlyst på flera håll – 82 skjutna

TT

Uppdaterad 2023-03-07 | Publicerad 2023-03-06

Årets stora licensjakt på lodjur har avlysts i flera län efter kvoterna fyllts. Arkivbild.

Hittills har 82 lodjur skjutits i årets stora licensjakt. På flera håll har jakten avlysts eftersom maxantalet djur redan fällts.

I Gävleborgs län avlystes jakten på måndagen när nummer 30 i ordningen sköts, vilket innebär att kvoten nu är fylld, rapporterar SVT Nyheter Gävleborg.

Totalt får 201 lodjur skjutas i de län som gett grönt ljus för licensjakt.

Jakten inleddes den 1 mars och för Gävleborgs del har det gått förhållandevis fort, förra året tog det två veckor innan man fällt de 20 djur man då fått tilldelade.

– Tempot beror mycket på snöförhållandena. Det är betydligt lättare att jaga lodjur när det är snö på marken och man kan spåra djuren, säger vilthandläggare Simon Viklund på länsstyrelsen i Gävleborg till SVT Gävleborg.

Även i Uppsala, Örebro, Västmanlands och Värmlands län har jakten avslutats till följd av fyllda kvoter.

Årets lodjursjakt är den största sedan 2010 och har väckt kritik. Världsnaturfonden anser exempelvis att antalet lodjursangrepp på andra tamdjur än ren inte står i proportion till hur många lodjur som länsstyrelserna har beslutat ska få fällas i södra och mellersta Sverige.

Kritiken har avfärdats av Svenska jägareförbundet, som anser att jakten är nödvändig, bland annat för att upprätthålla balansen mellan lodjuren och deras bytesdjur.

Följ ämnen i artikeln