Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Hon hotar att ”avslöja allt”

Uppdaterad 2014-12-03 | Publicerad 2014-10-30

Yaras misstänkta mördare skrev hemliga meddelanden - i häktet

Kvinnan som misstänks för mordet på Yara skrev hemliga ­meddelanden till sin man i häktet.

Hon hotade att avslöja hans hemligheter.

”Om du ens skulle tänka på att skilja dig från mig så kommer jag att berätta allt.”

Den 32-årige mannen och hans 31-åriga fru misstänks för att gemensamt och i samförstånd ha mördat ­Yara. De har suttit häktade med fulla restriktioner ­sedan i maj.

I går återsåg de varandra för första gången, när rättegången mot dem inleddes.

Han lägger skulden för mordet på sin fru, han ­hävdar att han aldrig skulle göra ett barn illa.

Hon i sin tur hävdar att Yara utsatts för våldet utanför hemmet. Att flickan kom hem från skolan, gick och lade sig och sedan aldrig vaknade igen.

Skrev i låneböcker

I häktet lånade kvinnan böcker och tidskrifter från biblioteket. I dem skrev hon långa meddelanden och hoppades att han skulle ­låna samma.

”Jag uppmanar dig att ­bevara vår äktenskap och att du tar hand om våra barn och inte skadar mig mer än vad du gör (...) det räcker med den skada du redan gör”, skrev hon.

Men kriminalvårdens personal upptäckte kvinnans förbjudna, hemliga meddelanden. De används nu av chefsåklagare ­ Pernilla Åström som ­bevisning i målet mot ­makarna.

Kvinnan hotade i ett av meddelandena att avslöja mannen:

”Om du ens skulle tänka på att skilja dig eller försöka skilja dig från mig (...) jag kommer att avslöja hela ­saken.”

När åklagaren läste upp meddelandena gömde kvinnan sitt ansikte i händerna. Mannen stirrade framför sig eller ner i bordet.

Två vänner visste

Den första rättegångs­dagen ägnades helt åt chefsåklagarens sakframställan. Hon berättade om tiden ­före mordet. När Yara inte kom till skolan gjorde en ­lärare hembesök, såg Yaras blåmärken och ville ta ­henne till skolsköterskan. Vårdnadshavarna sa nej, Yara hade ramlat.

Enligt åklagaren fruktade flickan för sitt liv:

– Två vänner visste om att hon misshandlades hemma, men hon fick dem att lova att inte berätta för någon. Hon var rädd att bli ihjäl­slagen om det kom fram att hon skvallrat.

Yaras pappa satt med i tingssalen. Han gick ut när åklagaren redogjorde för flickans fruktansvärda ­skador.

Blodspår överallt

Enligt rättsläkarna dödades Yara genom ett mycket utdraget våld. Polisens tekniker hittade hundratals blodspår efter misshandeln i lägenheten.

Åklagaren kan inte presentera bevisning för vem av de två åtalade som ­utövat det dödande våldet. Hon ­yrkar att båda döms för mord. I sina roller som vårdnadshavare och när­stående var båda skyldiga att skydda Yara, resonerar hon.

– Jag påstår att mord i det här fallet kan begås genom underlåtenhet att ingripa.

UTDRAG UR KVINNANS GÖMDA BUDSKAP

"Åh min älskling det är omöjligt för mig att skada dig, inte ens med ord. Även om jag får höra vad du säger, oavsett hur mycket dem skulle pressa mig utredarna så kommer jag inte att prata om dig. Det är omöjligt att prata om dig eftersom jag älskar dig, det viktigaste är att när du går ut att du må bibehålla eller bevara mitt rykte och inte smutskasta mig som du har gjort inför utredarna om prat och tal som inte är bra.

Hoppas du kan ta hand om våra barn, det är så jag gör för att jag älskar dig och jag vill att du bevara och ta hand om vårt äktenskap, men om du skulle ens tänka ­tanken på att skilja dig eller försöka skilja dig från mig, då just vid den ­stunden så kommer jag att berätta och säga allting. Jag kommer att avslöja hela den här saken även om det skulle sluta där. Det kommer jag göra den dagen du tänker skilja dig från mig eller om du ­skulle smutskasta mig inför folk.

Allt det du säger om mig i ditt hjärta och från mitt hjärta kanske säger du för att visa dig oskyldig. Men för mig är det så att hellre dö än att höra ord och tal från utredarna om vad du säger till dem om mig. I alla fall älskar jag dig och är kär i marken som du trampar på. De försöker pressa mig att tala om dig, de vill att jag ska skada dig. Men jag ­älskar dig och vill inte säga ett ord mot dig. Jag vill att du ska vara min make ända fram till sista ­dagen av mitt liv, därför vill jag inte ­skada dig med ett enda ord. Du är min make, far till mina barn och jag vill att vårt äktenskap ska fortsätta i all evighet. Bevara det vi har när vi inte finns tillsammans. Ta hand och även om jag skulle sitta kvar i fängelset, ta hand om våra barn, vårt äktenskap. Och akta dig för att ens tänka att på att överge mig, för den dagen du gör det så dör jag ­eftersom du är mitt liv."

Yara, 8, fruktade att hon skulle dö

Bara timmar efter att den här bilden togs på lilla Yara misshandlades hon till döds.

2012 Bomber faller över ­palestinska Gaza och föräldrarna bestämmer sig för att skicka Yara al-Najjar till släktingarna i Karlskrona.

Mars 2013 En privatperson larmar socialförvaltningen om att Yara, då 7, och två små barn är ensamma i lägenheten.

November 2013 En tvååring hittas i husets hiss av en man. Han lyckas leta rätt på rätt lägenhet och hittar Yara sittande bland blöjor och skräp. Ett spädbarn ­ligger på golvet i sin avföring.

19 november 2013 En person larmar socialförvaltningen efter att ha sett Yara gå omkring i novemberkylan i bara linnet.

23 december 2013 Tings­rätten beslutar att den nu mord­åtalade mannen får bli vårdnadshavare för Yara, anmälningarna till trots.

18 april 2014 En kvinna ringer polisen efter att ha mött Yara ­utomhus, utan skor och kläder, med ett blåsvart blåmärke i ansiktet. Polisen meddelar socialförvaltningen. Där blev ärendet liggande på grund av felmärkning och hög arbetsbelastning.

30 april 2014 Yara hittas svårt skadad i lägenheten i Karlskrona. Hon dödförklaras på sjukhus. Mannen och kvinnan i familjen anhålls och ­häktas, misstänkta för mord.