Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Berättade för sina vänner om skräcken

Publicerad 2014-10-29

KARLSKRONA. Åttaåriga Yara visste att hennes liv var i fara.

Den sista tiden i hennes liv var en mardröm, men hon höll allt inom sig. 

– Hon uppmanade sina kompisar att inte berätta för någon att hon misshandlades av rädsla för att hon då skulle slås ihjäl, säger åklagaren Pernilla Åström.

Det fanns de som såg signalerna.

När Yara inte kom till skolan gjorde en lärare hembesök och såg att flickan hade stora blåmärken. Läraren ville att hon skulle komma med till en skolsköterska men hennes vårdnadshavare sa nej och skyllde på att Yara hade ramlat.

Pratade med kompisar

Bara för två kompisar avslöjade Yara att hon slagits hemma. Men när de uppmanade henne att prata med någon vuxen fick hon dem att lova att inte berätta för någon.

Hon var rädd att hon skulle bli ihjälslagen om det kom fram att hon skvallrat.

Rättegången mot den 32-åriga man och den 31-åriga kvinna som misstänks för mordet på Yara inleddes vid niotiden på onsdagen.

Åklagaren Pernilla Åström har inte lyckats ta fram bevis för vem av dem som utdelade det direkt dödande våldet, men hon anser att båda makarna är skyldiga och att mordet skett i samförstånd.

Hundratals blodspår

Den misstänkte mannen lägger skulden på sin fru. Hon i sin tur säger att varken hon eller han gjort sig skyldiga till mordet.

– Jag påstår att även mord kan begås genom underlåten att ingripa, säger Pernilla Åström.

Hon ägnade en stor del av förmiddagen i rättssalen till att gå igenom de hundratals blodspår som polisen säkrade i lägenheten.

Den detaljerade redogörelsen gav en mycket skakande bild av det våld som Yara utsattes för under sina sista timmar i livet.

I varje rum i lägenheten har polisen hittat spår av blod, liksom hårtussar från den unga flickans huvud.