Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Miljoner smittas – snart finns vaccin mot dödsdiarrén

Publicerad 2014-11-12

Hundratusentals dör varje år

Flera hundra miljoner människor drabbas varje år – och runt 400 000 dör.

Nu kan det snart finnas ett vaccin mot diarrén som orsakas av etec-bakterier.

– Det är ett stort genombrott, säger Astrid von Mentzer, doktorand vid Sahlgrenska akademin, till Sveriges radio.

Etec-bakterierna orsakar vattniga diarréer som är uttorkande och smittan benämns ofta som "turistdiarré".

Stort genombrott

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, insjuknar omkring 400 miljoner människor varje år och i låginkomstländer dör årligen runt 400 000 personer efter att ha smittats, rapporterar Sveriges radio. Värst drabbade är små barn.

Nu har forskare gjort ett stort genombrott – och snart kan ett vaccin som kan användas över hela världen vara framtaget.

Det är forskare på Sahlgrenska akademin i Göteborg som, tillsammans med bland annat Karolinska institutet i Stockholm och ett institut i Storbritannien, kartlagt världens största samling av etec-bakteriestammar, som finns på Göteborgs universitet.

Arbetet har lett till att man kunnat visa att enskilda farliga etec-bakterier uppstått ur en enda bakterie och att smittan därefter spridits över världen, uppger Sveriges radio.

Vaccin ska testas i Asien

Enligt Astrid von Mentzer, doktorand vid Sahlgrenska akademien, har ingen tidigare sett likheterna.

– I och med att det inte har funnits sådan här stor kollektion av etec-bakterier tidigare, där man kunnat tittat på detta, så är det ett stort genombrott, säger hon till Sveriges radio.

Ett vaccin mot bakterien skulle kunna rädda livet på hundratusentals och tack vare genombrottet pågår nu arbetet med att ta fram ett sådant.

Göteborgs universitet samarbetar med flera andra parter för att göra just detta och vaccinet har redan testats på vuxna, friska människor i Sverige. Nu ska det också testas på en större grupp, omkring 500 vuxna och barn, i Bangladesh.

Är försöken framgångsrika kan ett vaccin finnas om fem år.

– Vi är väldigt nöjda att vi har kommit så här långt, och att vi snart kan prova vaccinet på den viktiga målgruppen, småbarnen i utvecklingsländerna, säger Anna Lundgren, forskare på Göteborgs universitet, till Sveriges radio.