Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Polis besköts – med startpistol

Uppdaterad 2012-03-14 | Publicerad 2012-03-13

Återigen nya turer om förra veckans guldrån

I går framkom att polisen var de enda som sköt vid guldrånet i Stockholm.

Nu kommer nya besked.

– En av rånarna har haft en startpistol. Polisen kan ha uppfattat att de är beskjutna, säger åklagare Håkan Roswall till Aftonbladet.

Det var bara polisen som avfyrade de 16 skott som ska ha skjutits i samband med förra veckans guldrån i centrala Stockholm.

Det var vad åklagare Katarina Bergström uppgav till SVT under måndagen.

Hade startpistol

Men nu kommer ännu en vändning när det ska redas ut om polisen gjort något fel som avlossat minst 10 skott mot ett gym när rånarna greps.

– Jag vet att en av rånarna har haft en startpistol som var laddad med patroner avsedda för en sådan. Den smäller lika bra som en vanlig, men det kommer ingen kula ur loppet, säger Håkan Roswall, åklagare vid riksenheten för polismål.

Inledande besked tyder på att rånarna har avlossat startpistolen.

– Vi väntar på teknikernas rapporter, men man har uppenbarligen haft eldavbrott. En patron har fastnat där den automatiskt ska kastas ut. Det tyder på att man har skjutit.

Förändrar förutsättningar

De nya uppgifterna kan förändra hur man ser på polisens agerande.

– Polismännen eller -mannen kan ju ha uppfattat att de är beskjutna. Det påverkar naturligtvis den juridiska bedömningen. Om det är så att man hör ett skott, även om man inte känner en kula vina förbi, och har ett vapen riktat mot sig så har man rätt till nödvärn, säger Håkan Roswall.

Något som också påverkar om poliser gjort sig skyldiga till något brott är om det funnits en risk för tredje man i samband med skottlossningen.