Kritik riktas mot SVT:s kungaprogram

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-31

2010 stormade det kring kungahuset.

En skandalbok, en bruten förlovning och anklagelser om övertagande av judiska företag i nazi-Tyskland.

Men i SVT:s program "Året med kungafamiljen" är det nästan bara positiva bilder som visas.

– Det här är inte ett samhällsprogram, säger Helga Baagøe, kommunikationsdirektör på SVT.

Programmet som sänds på måndag ägnar endast två minuter till den uppmärksammade boken "Den motvillige monarken" som bland annat gav liv åt ordet kaffeflickor. Och bara en minut ges till prinsessan Madeleines brutna förlovning, uppger TT Spektra som fått se det timslånga programmet i förväg.

Resten av inslagen skildrar kungafamiljens resor, olika invigningar och Nobelhögtidligheter.

– Programmet har upplägget och uppdraget att skildra och redovisa det Kungliga arbetsåret. De större officiella händelser som inträffade finns med och några mindre. Ett annat program med ett annat uppdrag hade säkerligen kunna gå djupare i vissa händelser och valt bort andra, skriver Mathias Engstrand, ansvarig utgivare för "Året med kungafamiljen" i ett mejl.

Projektledaren är vän till kungafamiljen

Redan SVT:s val av projektledaren Meta Bergqvist är kontroversiellt och ifrågasattes tidigare under hösten i radioprogrammet "Medierna". Meta Bergqvist är god vän med kungafamiljen och förekommer i förordet till "Den motvillige monarken" som ungdomsvän och gammal flickvän till kungen.

Men i år arbetar hon alltså med ett program som till största delen framhåller de positiva händelserna under kungafamiljens 2010.

Prövar lämpligheten

Karin Hübinette tvingades tidigare i år lämna sin programledarroll för SVT-programmet Agenda efter att hennes syster blivit arbetsmarknadsminister. Men Mathias Engstrand skriver i mejlet att han inte ser något problem med Meta Bergqvists kopplingar till kungafamiljen.

– Vi prövar eventuell lämplighet från fall till fall för att säkra opartiskheten i alla olika typer av program. Den diskussionen är och ska vara levande. Inriktningen på detta projektlederi väger tungt åt produktionsadministrativt håll. Och Meta gör inga intervjuer själv. Jag har fullt förtroende för hennes professionella inställning till detta. Hade programmet haft ett granskande uppdrag hade vi prövat det utifrån de aspekterna och kraven det för med sig.

"Är ett underhållningsprogram"

Svt framhåller att "Året med kungafamiljen" är ett underhållningsprogram och att det är en av anledningarna till att man inte fokuserar på att granska kungahuset i programmet.

– Det här är inte ett samhällsprogram. Vi har gjort mångdubbelt mer av kritisk granskning av kungafamiljen det här året än andra medier, av debatt och granskande program och vi tycker nog att vi står på ganska bra grund. Men det här är ett underhållningsprogram, säger Helga Baagøe.

Har granskat kungahuset

Programmet ger en direktkanal för kungahuset in i det viktigaste massmediet i Sverige, säger Per Svensson som är kulturjournalist, republikan och medförfattare till en debattbok om monarkin som gavs ut tidigare i år, till TT Spektra. Men det vill Helga Baagøe inte gå med på.

– Vi har fått den här frågan löpande under året och vi har jämfört och kollat med andra svenska medier hur mycket granskning som har gjorts om kungahuset under året och där ligger vi mycket bra till vågar jag säga. Vi gjorde 35 stycken olika inslag och reportage eller debatter inom den löpande nyhetsverksamheten, vi hade också så sent som i Rapports årskrönika inslag om den här boken och om den brutna förlovningen. Vi tycker att vi har fog för det här, säger hon.