Deras hus skakade sönder av Banverkets tunnelsprängning

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-30

Familjen Karlsson kämpar för att få full ersättning

Familjen Carlssons 60-talshus var tryggt och problemfritt.

Tills Banverket började tunnelspränga – och huset vibrerade sönder.

Nu vägrar Banverket att åtgärda problemen.

Christer Karlsson, 36, och frun Susanne bor i Nygård utanför Lilla Edet med sonen Rasmus, fem månader. 2005 började Banverket att spränga för en tre kilometer lång järnvägstunnel genom berget två hundra meter från huset. Problemen började direkt.

– Vårt hus står på berggrunden. Det var rejäla sprängningar dagligen. Vibrationerna kändes tydligt och innebar att blomkrukorna hoppade omkring och ramlade ner på golvet, berättar Christer Karlsson.

Stora problem

Blomkrukorna skulle visa sig bli det lindrigaste problemet. Christer Karlsson har papper på en lång rad vibrationsrelaterade fel. Familjen visar hur tapeterna spruckit upp, husväggarna har glipor på tre-fem centimeter. Kaklet i den sex meter långa skorstenen har gått sönder och fullständigt dömts ut under besiktning.

– När skorstenen provtrycktes hade det blivit sprickor och stora läckage.

Även kakelugnen i huset är sprucken. Dessutom har familjen i perioder varit utan rinnande vatten och tvingats byta ut flera vattenpumpar. Huset besiktades före och efter sprängningarna. Före fanns inga fel.

– Det hade aldrig varit några problem alls med huset sedan det byggdes på 60-talet. Men direkt när de började spränga började våra problem.

Efter långa och hårda duster via mejl och telefon har Banverket medgivit att det är deras sprängande som orsakat problemen. De erbjuder familjen 15 000 kronor i kompensation. Ett hån, menar Christer som tackade nej till pengarna.

– Herregud, 15 000 kronor är en bråkdel av vad allt skulle kosta att fixa, säger Christer som uppskattar kostnaderna till åtminstone 50 000 kronor.

Men Christer Karlsson, till vardags bilmekaniker, betonar att det inte handlar om pengar.

Banverket: Vill lösa detta

– Pengar är inte vad jag vill ha och tapeterna är väl inte hela världen eftersom de var gamla. Men detta är en principsak. Tar jag emot pengarna har jag gett Banverket rätt, då erkänner jag att det här är riktigt men det är det ju inte. Det enda jag vill är att Banverket kommer ut hit till huset och fixar allt de förstört för oss, men det vägrar de.

Som en sista desperat åtgärd har Christer Karlsson skrivet ett brev till infrastrukturminister Åsa Torstensson och bett om hjälp.

– Det här är en bagatellgrej för Banverket, men för oss är det viktigt. Vi hade det så här i tre år och jag var säker på att en så stor myndighet skulle vilja göra rätt för sig. Men tydligen hade jag fel, säger Christer Karlsson.

Bo Larsson är projektledare för Banverkets projektet Bana väg i väst.

– Vi har gjort efterbesiktningar med en oberoende besiktningsman som kommit fram till att det kan vara så att de aktuella husskadorna uppkommit under våra sprängningar. Skadorna är värderade till 15 000 kronor och det har vi också erbjudit familjen. Där är vi nu.

Vad kommer att hända?

– Vi kommer att fortsätta diskussionen med fastighetsägaren tills båda parter är nöjda. Vår ambition är att lösa detta, säger Bo Larsson.