- Ett tiotal svenskar saknas än

Publicerad 2013-11-21

UD: 200 har kontaktat oss efter tyfonen

Ett tiotal svenskar saknas fortfarande på Filippinerna efter tyfonen Haiyan.

- Än så länge fort­sätter vi söka kontakt, säger Camilla Åkesson Lindblom på UD press.

Vindbyar på 105 meter i sekunden skakade Filippinerna för snart två veckor sedan.

I dag är 600 000 människor i behov av mathjälp. Den officiella dödssiffran har stigit till 3 976. Fortfarande saknas 1 590 personer.

Fortsätter att leta

Antalet saknade svenska medborgare har sjunkit drastiskt den senaste veckan. Nu återstår bara ett tiotal, enligt UD.

- Varken vi eller anhöriga har fått kontakt med de här. Än så fortsätter vi att söka kontakt, säger Camilla Åkesson Lindblom på UD press.

När tyfonen Haiyan slog till mot Filippinerna fanns omkring 2 000 svenskar utspridda på landets öar. Men bara 150 av dem fanns listade hos konsu­lat­et i Manilla.

UD har inga uppgifter om de saknade svenskarna var bo­satta i landet eller turister.

Svenskar som var på plats i kata­strof­området har kontaktat UD.

- Det är många som har hört av sig, närmare 200 personer. De befinner sig i de drabbade om­rådena men är välbehållna, säger Camilla Åkesson Lindblom.

Hittade sin familj

Rebecca Latoy Eriksson, 54, i Norrköping hade försökt få kontakt med sin man Bosse Eriksson, sina tre vuxna barn Roel, Lisa och Fharley, sin syster Christina och hennes man Gösta i en vecka. I helgen reste hon till Filippin­erna och hittade sin familj på ön Leyte.

- Vi är så glada. De mår alla bra. Allt de behöver nu är mat, säger Rebeccas syster­dotter Vanessa Latoy.

De letar saknade svenskar

Folk från UD, polisen och myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är på plats i landet. Det handlar om 15-20 personer. De försöker aktivt söka upp de försvunna svenskarna.

Svenska myndigheter har en uppsökande verksamhet på uppsamlingsplatserna i Cebu och andra uppsamlingspunkter. De som kommer dit erbjuds mat, husrum och sjukvård.

UD håller kontakt med filippinska myndigheter, som sköter räddnings­arbetet. UD har också ut­ökat personalstyrkan både i Stockholm och Bangkok.

ANNONS