Löfven: Satsa på fler förskollärare

Publicerad 2013-09-11

Lärarförbundet kräver ändå mer av S-ledaren

Stefan Löfven (S) offentliggjorde Socialdemokraternas nästa satsning – 1000 fler förskolelärare varje år.

Budgetutspelen duggar tätt.

I dag presenterade S-ledaren sossarnas nästa satsning.

Stefan Löfven vill utbilda 1000 fler förskollärare varje år.

– Det finns ett stort behov av förskollärare, säger han.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven presenterade i dag i sitt tal på partiets kommunmöte en nyhet ur årets budgetmotion.

S fortsätter att satsa på skola och förskola.

– Vi lanserar 1000 fler förskollärare varje år. Vi sätter fler i arbete och höjer kvaliteten i skolan. Vi investerar i förskolan för att ska man vara kunskapsnation då ska man också se till att satsa på världen bästa förskola, sa Löfven i sitt tal.

I publiken satt ungefär 250 ledande kommun- och landstingsföreträdare i riksdagens andrakammarsalen.

Avsätter 110 miljoner

Förslaget innebär att partiet avsätter 110 miljoner kronor till utbildningsplatser och studiemedel i sitt budgetalternativ.

– För det första, vi har brist på förskollärare i dag. Vi måste utbilda i de bristyrken som finns. Det här krävs för att vi ska kunna sänka arbetslösheten. Fler ska komma ut i arbete. För det andra är det otroligt viktigt att alla barn får en riktigt bra start i förskolan. Och det har två viktiga ingredienser, tryggheten för barnet och att de får så bra lärandemiljö som möjligt. För det krävs en välutbildad förskolepersonal, säger Löfven efter talet under en pressträff.

Om Löfvens förslag en dag blir verklighet dröjer tillströmningen av förskollärare. Förskollärarutbildningen är 3,5 år.

– En del får börjar utbildningen naturligtvis från början. Sedan har vi rätt många barnskötare som vill bli för förskollärare. De kan med validering komma igenom betydligt snabbare. Det kommer ta tid men är en bra början, säger Löfven.

Förbund kräver mer

Förslaget från Socialdemokraterna välkomnas av Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

– Det här är ett viktigt initiativ. Det är för att garantera att vi kan efterleva den läroplan som kräver att förskollärare leder det pedagogiska arbetet på förskolorna. Vi vet att det är en mycket stor brist på förskollärare. Det ser ganska olika ut över landet men i storstäderna är bristen skriande, säger hon.

Förslaget sätter även press på ökade lärarlöner. Det krävs för att få ett ökat söktryck på utbildningsplatserna, menar Sirén.

Där slutar också hennes hyllningar. Hon riktar även kritik mot S-ledaren.

– Nu krävs det att Stefan Löfven gör tydliga satsningar på karriärstjänster också för förskolans lärare. Här har ju Jan Björklund varit ute i detta i sitt sommartal och Gustav Fridolin och Ibrahim Baylan. Vi vill ha klara besked från Stefan Löfven. Det är brist på förskollärare och frågan är var ska de tas ifrån.

Andra förslaget i dag

S-ledaren uppger att han också är villig som ett nästa steg att minska barngrupperna i förskolan:

– Vi ser att de stora barngrupperna över 20 barn per grupp ökar mest. Då är det viktigt att få ner storleken. Det är klart att den första förutsättningen är att ha tillräckligt antal förskollärare.

Trots att budgeten presenteras först på tisdag duggar budgetutspelen tätt. Bara Socialdemokraterna hade två i dag.

På förmiddagen presenterade Magdalena Andersson, talesperson i ekonomiskpolitiska frågor, tillsammans med Miljöpartiet en satsning på studentjobb. 30 av de största universiteten och högskolorna får anställa var sin kompetensförmedlare som ska matcha kompetens hos studenter med behov hos företag, både lokalt och regionalt.

Mellan S-utspelen avslöjade Alliansen ytterligare en nyhet ur sin budget – nyalända invandrarelever ska i framtiden läsa tre timmar mer svenska i skolan.