14-åring fängslades för hädelse - släpptes i dag

Publicerad 2012-09-08

Den 14-åriga kristna flickan med Downs syndrom anklagades för att ha bränt ark med verser från Koranen – och fängslades för hädelse.

Nu har hon släppts.

14-åriga Rishma höll i de brända papperna när hon greps i Pakistan den 16 augusti, uppger TT-AFP.

Organisationen Women's Action Forum (WAF) krävde att flickan skulle släppas omedelbart, men flickan fick stanna i fängelse.

Nu meddelar en talesman för fängelset att hon släppts mot borgen, rapporterar AP.

Fördes till helikopter

Domaren i målet har tidigare skjutit upp flera förhandlingar om borgen.

Enligt AP:s reporter på plats var 14-åringen skyddad under ett lakan när hon på lördagseftermiddagen fördes från fängelset i ett bepansrat fordon och togs till en väntande helikopter.

Hennes advokater har sagt att de nu kommer att begära att anklagelserna mot 14-åringen läggs ner helt, skriver AP.

Flickan har suttit fängslad i över tre veckor efter att ha anklagats för att ha bränt papper med Koranverser. Sedan hon greps har också en imam gripits. Han har erkänt att han lagt till papperen för att stärka bevisen.

Regeringen har kritiserats

När 14-åringen greps gick organisationen Women's Action Forum (WAF) ut och krävde att hon skulle släppas omedelbart.

President Asif Ali Zardari "ser allvarligt" på händelsen och har beordrat inrikesdepartementet att utreda gripandet av flickan, rapporterar statliga medier enligt AFP.

Enligt TT-AFP har Pakistans regering upprepade gånger fått kritik för sin vägran att reformera landets mycket hårda lagstiftning mot blasfemi.

I januari förra året mördades guvernören i Punjab, Salman Tasir, för sin kritik av lagstiftningen. Shahbaz Bhatti, minister med ansvar för minoriteter, rönte samma öde två månader senare, rapporterar nyhetsbyråerna.

ANNONS