Syskonparet begärs häktade

Uppdaterad 2013-02-15 | Publicerad 2013-02-14

”Fruktansvärt intelligent men ljuger mycket”

ett av de största bedrägerierna – någonsin Brodern och systern, båda i 50-årsåldern, greps av polis i sina hem i går. Kvinnan ska enligt Försäkringskassan ha simulerat en fysisk funktionsnedsättning och brodern ska ha fungerat som hennes assistent. Kvinnan bröt ihop och har inte kunnat höras av polisen, men mannen nekar till anklagelserna.

Kvinnan har spelat svårt handikappade och brodern ska ha fungerat som hennes assistent, enligt Försäkringskassan.

Syskonparet misstänks för att ha lurat till sig 20 miljoner kronor i bidrag.

I dag hålls häktningsförhandlingar mot dem.

Mannen och kvinnan, båda i 50-årsåldern, greps i tisdags, misstänkta för att ha lurat till sig 20 miljoner kronor från Försäkringskassan.

I dag begärdes de häktade på sannolika skäl misstänkta för grovt bidragsbrott och grovt bedrägeri, meddelar polisen i Västernorrland.

”Spelar svårt handikappade”

Polisen spanade på syskonen i nästan ett år innan de slog till. I måndags anhölls de båda i sin frånvaro och i tisdags kunde polisen gripa syskonparet i sina respektive hem.

Enligt Försäkringskassan har kvinnan simulerat en funktionsnedsättning. Brodern ska ha varit hennes assistent.

– Det är kriminella personer som spelar svårt handikappade och gör så att ­pengar som är avsedda att hjälpa och stödja de som har det svårast i vårt samhälle hamnar i fel fickor, ­har försäkringsdirektör Svante Borg på Försäkringskassan tidigare sagt till TT.

Körledare i kyrkan

Kvinnan ska vara djupt troende och körledare för en kör inom kyrkan. Enligt syskonens anhöriga ska kvinnan vara psykiskt sjuk. De senaste åren ska hon ha haft en årsinkomst på 150 000 kronor. Kvinnans bror ska ha bott utomlands i perioder och skött assistansen där ifrån.  

Enligt källor till Aftonbladet ska kvinnan vara ”fruktansvärt intelligent, men också en person som ljuger mycket.”

Enligt anhöriga ska det vara anledningen till att missförstånd uppstått.

Häktningsförhandling kommer genomföras i morgon.