Barnen kör över pappa Kamprad

Publicerad 2013-01-26

Sonen Jonas röstade igenom expansionsplan – går tvärt emot Ikea-grundarens önskan

Maktordningen är i gungning i Ikeatoppen.

Nyligen röstade Ikeas styrelse igenom en snabb expansionsplan – utan att rådfråga Ingvar Kamprad.

I styrelsen satt i stället sonen Jonas.

– Ingvar är inte med på de här mötena och är förbigången, säger en källa till Aftonbladet.

Det är sedan tidigare känt att Ikeagrundaren Ingvar Kamprad, 86, anser att möbeljätten växer för snabbt. Han vill i stället värna och utveckla befintliga varuhus.

– Min känsla är att Ikea borde sätta en begränsning på tolv nya varuhus per år fram till år 2020, sa han i höstas till det schweiziska magasinet Bilanz.

Rådfrågades inte

På papperet har Kamprad inte haft en operativ roll ­inom koncernen sedan sent 80-tal, men i egenskap av senior rådgivare har han ­ändå haft makten i moderföretaget Ingka Holdings styrelserum – fram till nu.

– Ingvar har bestämt allt, då menar jag allt. Helt plötsligt gör han inte det uppenbarligen, säger en källa till Aftonbladet.

I veckan offentliggjorde Ikeas koncernchef Mikael Ohlsson en helt ny inriktning – med en snabb expansionsplan på 25 nya varuhus om året. Det innebär 15 fler varuhus än Ingvar Kamprad tidigare förespråkat.

– Nu trycker vi på gasen och ökar nyetableringstakt­en kraftigt, sa Mikael Ohlsson till Dagens Industri.

Ingvar Kamprad rådfrågades aldrig. I veckan uppgav han i Expressen att han inte hade hört talas om planerna:

– Jag ringde och frågade hur det var möjligt.

”Helt förbikörd”

Det har länge talats om ett generationsskifte som innebär att Ingvar Kamprad, 86, lämnar över makten i Ikea till sina tre söner.

Redan i juni avslöjade Kamprads talesperson för DI Weekend att sönerna framöver skulle bli mer synliga genom styrelsearbete, inte som chefer eller direktörer.

Mycket talar för att planen nu är satt i verket. I styrelserummet där expansionsplanen klubbades igenom satt nämligen sonen Jonas Kamprad, 46.

– Ingvar är helt förbikörd och får väl sitta med under några möten symboliskt. Sen blir det inte så mycket mer. När Ingvar är ute ur bilden så är det sönerna som bestämmer, säger en källa till Aftonbladet.

Att Kamprad varit frånkopplad från beslutet tror Aftonbladets källa inte är någont slump:

– Jag tror att Mikael Ohlsson allierat sig med bröderna.

Ingvar Kamprads söner - Jonas, Peter och Mathias – har nämligen varit tydliga med att de vill fortsätta en kraftig expansion som innebär att bygga fler möbelvaruhus och etablera sig på fler marknader, enligt tidningen Bilanz.

Här är klanen Kamprad

Ingvar Kamprad, 86, Lausanne

Då: Grundade Ikea 1943. Lämnade koncernledningen 1986 och har sedan dess inte haft någon operativ roll på papperet. Samtidigt utsågs hans efterträdare till koncernchef och Ingvar börjar kalla sig senior rådgivare. Har ändå haft den absoluta makten inom koncernen. Han skänkte även aktierna till stiftelsen Stichting Ingka Foundation.

Nu: Sitter i styrelsen för Ingka Holding som senior rådgivare.

Jonas Kamprad, 46, London

Då: Har studerat industri- och möbeldesign och ar­betat som designer för Ikea, bland annat i Asien. Har jobbat som möbelchef på Habitat i sex år. Har gjort nio år i rollen som senior manager range, med ansvar för att se över sortimentet för Inter Ikea Systems.

Nu: Delägare i bolaget Ikano. Styrelsemedlem i Ingka Holding, efterträdde sin mor Margaretha.

Peter Kamprad, 48, Bryssel

Då: Utbildad ekonom. Har arbetat på klädföretaget H&M i tre år och inom Ikea Trading i Sverige, Polen och Thailand i åtta år. Har även jobbat tre år på Ikeavaruhus i Frankrike och tolv år som varuhus- och finanschef för Ikea i Belgien. Nu: Delägare i bolaget Ikano. Sitter i ett tiotal styrelser. Styrelseordförande i Ikano.

Mathias Kamprad, 43, London

Då: Hoppade av studierna för att jobba för Ikea. Har arbetat som varuhuschef i Schweiz och som chef för Ikea i Danmark i fyra år. Har även arbetat två år som assistent åt pappa Ingvar Kamprad. Nu: Delägare i bolaget Ikano. Styrelsemedlem i Inter Ikea Systems.