Solchanser och regn i helgen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-06

Stockholm får sol - i Norrland en del regn

Hade du tänkt påta i trädgården i helgen?

Eller kanske rentav grilla lite?

Så här blir vädret där du bor.

– I morgon ökar molnigheten i sydvästra Sverige samt i delar av Götaland, säger Therese Fougman som är meteorolog på SMHI till aftonbladet.se.

Västkusten får räkna med mulet väder, enstaka regnskurar och runt fem grader varmt.

– Men på en del håll blir det uppehåll och sol. I Stockholm kan man räkna med soligt väder och runt fem grader.

Var blir det soligast?

– I de östra delarna av Svealand. Men även nordöstra Götaland och Gotland har sol. Här får man en temperatur på mellan fem och sju plusgrader.

Soligt i Stockholm

På fredag kväll kommer det in ett nederbördsområde in västerifrån.

– Det ser ut att bli regn av och till i söder och snö från norra Värmland och norrut. Det här rör sig på lördagen sedan vidare åt nordost, säger Therese Fougman.

Mitt på lördagen ligger nederbörden över mellersta Norrland som får räkna med snö. I Dalarna blir det däremot regnskurar.

– Stockholm däremot förskonas från nederbörden. Där spricker molntäcket upp och det blir en del sol under dagen. Uppemot åtta grader varmt. Den temperaturen kan man räkna med från östra Svealand och mot Kalmar län.

Soligast väder blir det på ostkusten från Upplandskusten och ner mot östra Småland, Skåne och Blekinge.

Sämre solchanser

På söndagen ser det ut att bil sämre väder och sämre solchanser. Men även om molnen dominerar kan solen glimta till, menar Therese Fougman.

– Det blir fortsatt snö på många håll i mellersta och norra Norrland samt i södra Norrland och ner över Dalarna. Även i Värmland och Bergslagen blir det snö.

Delar av övriga Sverige får räkna med nederbörd i form av regn.

– Framför allt är det de västra delarna av Sverige som får regn. Östra Götaland och Svealand klarar sig ganska bra men får mycket moln. Temperaturen kan variera mellan tre och åtta plusgrader.

Växlande väder

Nästa vecka bjuder på ett varierat väder med både solchanser och nederbörd, uppger Therese Fougman.

– På tisdagen ser det ut att bli mildare i norr med en temperatur över nollan. En högtrycksrygg ger uppehåll och en hel del sol i Norrland. Över den södra halvan passerar ett nederbördsområde som ger regn. Temperaturen blir där mellan sex och sju plusgrader.