Så ska fotbolls- våldet stoppas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-15

Brå: Hantera fotbollsvåld som organiserad brottslighet

Brå vill stoppa fotbolssvåldet med ett antal åtgärder. OBS! Arkivbild.

Högriskmatcher ska förläggas till dagtid.

Publiken ska tvingas genomgå lika grundliga säkerhetskontroller som flygresenärerna.

Det anser Brå som på uppdrag av regeringen presenterar ett åtgärdspaket mot fotbollshuliganerna.

Från läktaren hörs hatsånger. Fyrverkeripjäser skjuts in på fotbollsplanen och föremål kastas på spelare och domare. Bråk och aggressivitet vid fotbollsmacher blir ett allt större problem.

I dag presenterar Brås generaldirektör Jan Andersson tillsammans med verksjuristen Lars Korsell på DN Debatt därför en utredning som de har utfört på regeringens uppdrag.

Utse huvudman

Nästa sommar väntas en ny lag träda i kraft som innebär att det kommer bli brottsligt att olovligen ta sig in på fotbollsplanen eller kasta in föremål på planen. Det kommer också bli olagligt att inneha och använda pyroteknik som bengaliska eldar på idrottsanläggningar. Dessutom ska åklagare omedelbart kunna fatta beslut om tillfälligt tillträdesförbud till arenan.

Men det räcker inte, menar Brå som nu föreslår att en särskild huvudman ska utses för att samordna alla aktörer och upprätta en nationell åtgärdssplan. Brås generaldirektör Jan Andersson och verksjuristen Lars Korsell liknar de grupperingar av risksupportrar som kallas firmor vid de grupperingar som exempelvis förser den svenska marknaden med narkotika.

– I båda fallen finns det ledargestalter och personer som sköter särskilt riskabla uppgifter. Det arbete som bedrivs mot den organiserade brottsligheten kan därför med fördel användas även mot de organiserade firmorna. Det handlar till exempel om att skada nätverken genom att identifiera och gripa nyckelpersoner, skriver Jan Andersson och Lars Korsell på DN Debatt.

Fler kvinnor och barn

Brå ifrågasätter varför stora fotbollsmatcher i huvudsak rikta sig till en ung manlig publik. De anser att kringarrangemang som shower, artistuppträdanden och intervjuer med kända idrottsprofiler borde vara självklara och menar att det skulle få publiken att komma tidigare till matcherna och locka dit andra grupper som kvinnor och barnfamiljer.

Om fotbollspubliken kommer i god tid till matcherna så skapar det bättre förutsättningar för visitering, vilket skulle innebära att att besökarna inte skulle kunna ta med sig alkohol, pyroteknik och annat förbjudet in på arenan.

– Alla som flyger vet att man måste vara ute i god tid för att genomgå den minutiösa säkerhetskontrollen. Resenärerna underkastar sig också denna kontroll för att gemensamt öka säkerheten. Fotbollspubliken borde väl också vilja bidra till en säker arena?

Match vid lundhtid

Brå anser också att högriskmatcherna borde spelas vid lunchtid på helgerna, istället för sent på kvällarna som görs nu.

– Om viktiga fotbollsmatcher i stället spelas vid lunchtid på helger borde det även locka en delvis annan publik, en publik som kan bidra till en bättre ordning. Dessutom borde det bli färre som innan matchen super sig fulla eller tar droger. I helgen gjordes ett sådant försök och nu diskuterar fotbollens aktörer om det ska bli aktuellt med en fortsättning, skriver Jan Andersson och Lars Korsell på DN Debatt.