Vill Clinton bli utrikesminister?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-21

Obamas önskan är tydlig, men vilken är hennes?

ÄR KLART KVALIFICERAD I kampen om demokratiska presidentkandidatposten var det ofta hårda ord mellan Hillary Clinton och Barack Obama. När han nu vunnit presidentvalet får hon en tung ministerpost.

Budskapet i amerikanska medier är entydigt: Barack Obama vill utse Hillary Clinton till utrikesminister.

Om hon tackar ja får Obama sin forna fiende vid sin sida – men också en drivande kvinna med stor utrikespolitisk erfarenhet som är känd i hela världen.

– Hon är en ”högprofil-person” som kan driva frågor och komma igång snabbt vilket är bra i ett läge då Obama måste satsa allt på hemmaplan, säger Jan Joel Andersson, programchef och forskare på Utrikespolitiska institutet, till TT.

– Och utrikespolitiskt står de varandra mycket nära.

Det var under natten till torsdagen svensk tid som ett stort antal medier i USA rapporterade att blivande presidenten Barack Obama kommer att utse Hillary Clinton till utrikesminister efter thanksgiving-helgen den 27 november. De hänvisade till anonyma tjänstemän inom Obamas övergångsorganisation.

Vill Hillary?

Obama och Hillary Clinton hade ett hemligt möte i förra veckan i Chicago. Därefter har intensiva förhandlingar mellan Obamas team och paret Clinton pågått vilket gett upphov till febriga spekulationer i Washington. Ex-presidenten Bill Clinton – som driver stiftelsen Clinton Foundation som arbetar med hiv/aids-frågor, klimatförändringar och hälsovård i mer än 40 länder – uppges ha gått med på de begränsningar som krävs för att hans hustru ska kunna bli landets toppdiplomat.

Frågan är om Hillary Clinton själv vill. New York Times skriver att hon vacklar och kanske skulle föredra att behålla sin oberoende roll som senator, i synnerhet om hon får en mer framskjutande roll inom det demokratiska ledarskapet i kammaren.

En annan fråga är varför Obamas team, som varit mycket disciplinerade med sitt budskap under presidentvalskampanjen, nu har så mycket läckor kring utnämningen.

– Det är svårt att kontrollera budskap i organisationer som växer snabbt, säger Andersson och lägger till att det kan vara en medveten strategi att läcka testballonger till medierna.

– Man kanske vill se hur valet av Hillary Clinton tas emot av allmänheten och analytiker. Det är trots allt kontroversiellt, hon har ju varit en av hans starkaste kritiker.

Även Washington Post noterar att Obamas organisation nu är mindre kontrollerad, men skriver att det är oundvikligt i en tid när flertalet blivande medarbetare ska granskas. De många samtal som rings när referenser tas och FBI kontrollerar olika personers bakgrund leder till läckor.

Kvinnlig tradition

Om Hillary Clinton blir utrikesminister blir hon en del av en modern amerikansk tradition av kvinnor på posten. Nu innehas den av republikanen Condoleezza Rice, under Bill Clinton satt Madeleine Albright. Men går valet av Washington-veteranen Clinton verkligen i linje med Obamas budskap om förnyelse?

– Det är ändå ganska oväntat. Och det står för ett partipolitiskt enande inom demokraterna, vilket är ovanligt i USA. Tänk på alla miljoner som röstade på henne i primärvalskampanjen, säger Andersson.

TT: Hur ses hon i Mellanöstern?

– Kanske inte översvallande, men det tror jag inte att någon amerikansk utrikesminister gör.

ANNONS