Här parkerade han bombbilen

Uppdaterad 2011-09-19 | Publicerad 2011-09-07

Dygnet före attentaten kartlagt av polis

UTANFÖR MAMMAS HUS Anders Behring Breivik parkerade bombbilen utanför sin mors lägenhet i Oslo natten före terrorattacken.

Utøyamördaren Anders Behring Breivik parkerade bombbilen utanför sin mors lägenhet i Oslo natten före terrorattacken.

Polisen har kartlagt hans dygn före explosionen utanför norska regeringskvarteret.

Hans terrordåd chockade hela världen.

I ett led i utredningsarbetet kring terroristen har polisen försökt kartlägga hans förehavanden och förberedelser inför dåden.

32-årige Anders Behring Breivik satte sig onsdagen den 20 juli bakom ratten på en hyrd Volkswagen Crafter i norska Vålstua Gård, Rena. I bagageutrymmet låg en hemmagjord bomb som han tillverkat av 1,5 ton konstgödsel, blandat med diesel. Han styrde kosan mot Oslo och åkte mot den norska huvudstaden via väg E6. Klockan 22.18 nådde han Oslo och körde vidare mot sin mors lägenhet i Hoffsveien, Skøyen, skriver den norska tidningen VG.

Bilen parkerade han i det fridfulla och barnvänliga området som han har bott i tillsammans med sin mor, fram till att han i maj flyttade till Åsta för att förbereda terrorattacken och konstruera bomben.

En hyrbil

Nästa dag, torsdagen den 21 juli, tog Breivik tåget tillbaka till Rena och vid 13-tiden åkte han med en taxi från stationen till gården på Åsta. Sent på kvällen körde han tillbaka mot Oslo i en grå Fiat Dublo som han hyrt av Avis.

Vid 23-tiden nådde han den norska huvudstaden, troligtvis parkerade han även denna bil i närheten av sin mors lägenhet.

Parkerar flyktbilen

Vid 11-tiden fredagen den 22 juli inledde han terroraktionen med att köra flyktbilen in till de centrala delarna av Oslo. Han parkerade bilen vid Hammersborg torg drygt fyra timmar innan bomben smällde vid regeringskvarteret som ligger ett stenkast bort.

Breivik som då var klädd i sina vanliga kläder, gick genom regeringskvarteret på väg tillbaka till sin mors lägenhet och det bostadsområde där bombbilen stod parkerad.

Mejlar manifestet

14.09 skickade han ut sitt manifest som omfattar över 1500 sidor till över 1000 e-postkontakter i Norge och utlandet.

Enligt VG bytte han därefter om till polisuniform. Han körde sedan bombbilen mot centrum och parkerade den vid regeringskvarteret där statsministerns kontor och Justitiedepartementet inryms.

32-åringen sysslade därefter med något när han satt i bilen på förarplatsen, därefter klev han ut och sprang i polisuniform och hjälm med visir mot Hammersborg torg där flyktbilen står parkerad.

– Vi har en video som visar själva explosionen, säger åklagare Christian Hatlo till VG.

Det faktum att Breivik inte öppnade någon dörr på skåpbilen efter att han klivit ur bilen, gör att polisen anser att han aktiverade bomben från förarplatsen innan han klev ut.

Bomben exploderar 

15.26 exploderade bomben. Fem personer befann sig i dess omedelbara närhet, skriver VG. Ingen av dem överlevde. Ögonvittnen har berättat att de sett en man i poliskläder springa från platsen strax innan.

Av säkerhetsskäl är det ett osedvanligt stort antal övervakningskameror runt regeringskvarteret. Servern som lagrar videofilerna skadades inte i explosionen och polisen har i sin utredning säkrat totalt 30 000 timmar med videoupptagning från området. 

– Vi har inte haft möjlighet att gå igenom alltsammans. Vi vet bland annat inte om han har varit och rekognoserat i förväg, säger Hatlo.

Bilköer

Tidigare samma dag har en varubil lastad med tv-apparater kört av vägen på väg E18 vid Frognerkilens Seglarförening. Uppröjningsarbetet tog lång tid och på grund av det uppstod köer.
I förhör har Breivik berättat att köerna sinkade honom både på vägen in till Oslo och när han efter bombattacken körde mot Utøya där han planerat att mörda Gro Harlem Brundtland.

Anders Behring Breivik kommer åtalas för totalt 77 mord och 1 000 mordförsök.